Volledig scherm
© Thinkstock

Lege subsidiepot frustreert plan BZW voor zonnepanelen op bedrijfsdaken

SAS VAN GENT - Een lege subsidiepot frustreert het project van de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) om zonnepanelen te leggen op daken van aangesloten bedrijven.


Veel zogeheten SDE-subsidie (voluit: stimulering duurzame energie) gaat naar de bouw van windparken op zee en naar projecten voor biomassa. In de huidige opzet van de stimuleringsregeling van de rijksoverheid is daarom geen geld beschikbaar voor een project als Zonneklaar van de BZW. Daarnaast loopt de werkgeversvereniging in verschillende gemeenten aan tegen trage besluitvorming, waardoor plannen moeizaam op stoom komen.

Zonneklaar

De BZW lanceerde in maart dit jaar het plan Zonneklaar. De ambitie was om dit jaar al bij 100 bedrijven zonnepanelen op het dak te leggen. Die ambitie is in de kiem gesmoord door een gebrek aan subsidie, terwijl de werkgevers nog zo hadden gehoopt op royale rijkssteun. De BZW denkt dat het plan een wezenlijke bijdrage kan leveren aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Als alle industriedaken zijn gedaan, kunnen de zonnepanelen voorzien in 10 procent van de energiebehoefte van de industrie in Brabant en Zeeland. Dat staat gelijk aan het energieverbruik van een kwart van de Brabantse en Zeeuwse huishoudens.

Budgetverruiming

De BZW houdt de moed erin omdat volgend jaar de subsidiepot voor duurzame energie met 3,5 miljard euro wordt opgehoogd naar in totaal 8 miljard euro. Minister Kamp van Economische Zaken kondigde deze budgetverruiming recent aan.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement