Leesbril af en gehoorapparaat uit: 80 ouderen lopen wekelijks samen hard

video / reportageElke week komen zo’n zeventig pensionado's bijeen op de atletiekbaan in Vlissingen. Om te bewegen, te ouwehoeren over vroeger en elkaar te steunen als weer een of andere rotziekte heeft toegeslagen. Ze noemen zichzelf - met een knipoog - de gouden generatie, kortweg Gold.

Het kraakt en piept deze dinsdagmorgen in de kleedkamer van Dynamica op sportpark Vrijburg in Vlissingen. 60-, 70- en zelfs een 80-plusser proberen zich in een hip hardloophempje te hijsen. Daarna gaan de compressiekousen nog bij menig atleet om de knoestige kuiten en worden gifgroene sloffen om de gekromde tenen gemanoeuvreerd. Wanneer de laatste loper zijn gehoorapparaat heeft uitgedaan en de leesbrilletjes veilig zijn opgeborgen in de sporttas kan de training eindelijk beginnen. Welkom bij de Gold-groep.

Volledig scherm
Even de spieren warm maken tijdens de warming-up. © Dirk Jan Gjeltema

Opwarmrondje

Regendruppels stuiteren over de atletiekbaan in Vlissingen, een woeste zuidwestenwind doet de rondetijden kelderen. Het is ronduit beestenweer als de Gold-lopers aan hun opwarmrondje beginnen tijdens hun wekelijkse dinsdagochtendtraining. Maar weer of geen weer, Gerard Rommers is van de partij. 81 jaar wordt-ie, in april. ,,Je denkt toch niet dat ik vanwege een beetje regen thuis blijf zitten?” 

Meer bewegen, blijven sporten, gezonder leven. Je kunt de tv niet aanzetten of de krant openslaan of het gaat erover. Toch zijn er nog veel te veel ouderen die de bank niet afkomen. Iets meer dan een op de drie 65-plussers voldoet slechts aan de beweegrichtlijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Omdat ‘we’ allemaal langer blijven leven, is het van belang om ook langer te blijven bewegen, dat besef is er bij iedereen wel. Maar hoe hou je ouderen gemotiveerd? Die vraag hoef je aan Gerard Rommers niet te stellen.