Volledig scherm
Bestuursvoorzitter Jan Bakker (links) in gesprek met presentator Tim Hofmanr © Still uit Youtube-video/BNNVARA

Leerling (17) gestraft door Calvijn College na inschakelen YouTube-show: ‘Ik wilde gewoon mijn punt maken’

Video | pollGOES - De 17-jarige leerling die het online programma #BOOS inschakelde om de strikte kledingvoorschriften op het Calvijn College in Goes aan de kaak te stellen, mag anderhalve week niet op school komen. Hij moest excuses maken aan de hele school. ,,Mijn doel was gewoon om mijn punt te maken.”

De tiener schakelde het BNNVARA-programma van Tim Hofman in omdat hij het beu is verplicht een lange broek te moeten dragen, vooral als het warm is. Hofman probeert in de uitzending - die vandaag op YouTube werd gepubliceerd - de leiding van reformatorische school te overtuigen dat leerlingen zelf mogen bepalen wat ze dragen.    

De actie viel niet in goede aarde bij de schoolleiding. De leerling (die vanwege alle commotie niet met naam vermeld wil worden) kreeg vorige week woensdag na de opnames prompt een zogenaamde ‘time-out’, een lichtere variant van een schorsing. Hij mag pas komende maandag weer naar school komen.

Ook werd hij door de leiding voor de keus gesteld: excuses aanbieden of een andere school zoeken. ,,Ik heb mijn excuses aangeboden aan de gehele school per mail. Ik zit nu in het examenjaar, dus een andere school zoeken is nogal wat. Ik snap dat ze het niet op prijs stelden en het was niet de bedoeling zo’n onrust te stoken in school. Mijn doel was gewoon om mijn punt te maken”, zegt hij tegen deze site.

Van de schoolleiding was niemand bereikbaar voor een reactie. 

Volledig scherm
Het Calvijn College in Goes.

In de uitzending van #BOOS is te zien hoe Hofman bestuursvoorzitter Jan Bakker van het Calvijn College in Goes overvalt met de actie voor vrijere kledingvoorschriften. Hofman vond de verklaring van Bakker dan ook niet duidelijk. ,,We hebben deze regel al meer dan 25 jaar", zegt Bakker. ,,De lijn die wij volgen is dat mannen en vrouwen verschillend geschapen zijn en zich verschillend kleden.” 

De korte broek heeft volgens Bakker ‘niks met christelijk te maken’. ,,Wij zeggen wel: volgens de bijbel worden meisjes anders gekleed dan jongens en in onze cultuur, onze traditie betekent dat dat meisjes een rok dragen en jongens een broek". 

Bakker zegt in de video de ouders te vertegenwoordigen en geen reden te zien het beleid aan te passen. Hofman citeert in de video uit een brief van de school aan ouders, waarin staat dat het ‘handhaven van het kledingbeleid bij de handen wordt afgebroken, omdat ouders het beleid niet ondersteunen’. Hofman legt Bakker vervolgens voor wat er gaat gebeuren als hij met ‘harde gegevens’ kan aantonen dat de ouders dat inderdaad niet doen. ,,Gaat u dan de regels veranderen?” ,,Dat zou best kunnen", reageert Bakker. ,,Maar dan heb je een heel karwei.”

Die kans grijpt Hofman met beide handen aan.  Hij roept alle leerlingen op een brief uit te printen en te laten onderteken door ouders en die volgende week dinsdag mee te nemen naar school. 

Poll

Kledingvoorschriften op school zijn achterlijk

  • Eens (67%)
  • Oneens (33%)
21229 stemmen

Het is overigens niet de eerste keer dat leerlingen van de school in opstand komen tegen de kledingvoorschriften. Een eerdere petitie om te bewerkstelligen dat jongens een korte broek mogen dragen op school haalde twee jaar geleden echter niets uit. Die werd uiteindelijk 2500 keer ondertekend.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement