Volledig scherm
In 2009 namen krakers tijdelijk bezit van de kazerne in Ossendrecht, die toen ook al leegstond. (foto Ramon Mangold) © RAMON MANGOLD

Leegstaande Wilhelminakazerne in Ossendrecht wordt schietbaan voor commando's

OSSENDRECHT - De Wilhelminakazerne in Ossendrecht krijgt na jaren van leegstand een nieuwe bestemming: het ministerie van Defensie wil er 'schietfaciliteiten' maken. 

Dat zegt een woordvoerster in een toelichting op de Defensienota die gisteren werd gepresenteerd. Daarin staat onder meer: We houden de Koningin Wilhelminakazerne in Ossendrecht open. 

De kazerne sloot al in de jaren negentig vanwege bezuinigingen op Defensie en bood vervolgens enige tijd onderdak aan een asielzoekerscentrum en een drugsverslaafdenkliniek.  Die kliniek vertrok vier jaar geleden en sindsdien stond het gebouw te verpauperen. 

Quote

Aan deze schietfaci­li­teit is behoefte en we gaan er snel mee aan de slag. Preciezer kan ik niet zijn

Woordvoerder Defensie

De schietfaciliteiten zijn bedoeld voor de diverse zogeheten Special Forces van onder meer Mariniers en het (Roosendaalse) Korps Commandotroepen, zegt een woordvoerster van het ministerie desgevraagd. ,,Daar is behoefte aan en we gaan er snel mee aan de slag. Preciezer kan ik daar niet over zijn."  

Hoeveel geld ermee gemoeid is, kon de woordvoerster niet zeggen. Het plan is onderdeel van het landelijke investeringsplan van anderhalf miljard. 

Commando overleden

Twee jaar geleden stierf op een andere schietbaan in Ossendrecht de 35-jarige commando Sander Klap, tijdens een oefening. Die baan bleek ondeugdelijk.

Zijn nabestaanden eisten onlangs oprechte excuses van het ministerie van Defensie. En vijf collega-commando's deden aangifte tegen Defensie, vanwege 'dood door schuld'. 

Vorig najaar werd bekend dat het Korps Commandotroepen niet meer met scherpe munitie oefent, zoals dat nog wel gebeurde bij de training waarin Klap omkwam. Of de nieuwe schietfaciliteit een plek biedt waar schieten met scherp weer wel kan, is overigens nog niet duidelijk. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement