Volledig scherm
Buxusrups © gemeente Hoeksche Waard.

Last van buxusrupsen? Dit is dé oplossing volgens een hoveniersbedrijf

SITTARD - Een hoveniersbedrijf uit het Limburgse Sittard heeft naar eigen zeggen dé oplossing voor de buxusrups die tienduizenden struiken kaal vreet in Zeeland en omstreken: de Indische loopeend.

De buxusrups zorgt in Zeeland al enkele jaren voor grote miserie bij zowel particulieren als buxuskwekers. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen en op Tholen zijn er nog amper buxus-eigenaren die er geen last van hebben.

Laven Hoveniers uit Sittard plaatste vorige week zondag een filmpje op Facebook waarin Indische loopeenden foerageren tussen de buxussen op zoek naar de rups. De video werd in 6 dagen bijna 2 miljoen keer bekeken.  

Tekst gaat verder onder de video

"Er gaan wat filmpjes online rond van kraaien, kippen en zelfs van eenden. Maar nergens was te zien dat het beest ook echt de rups pakt", zegt Jeroen Laven. Hij nam de proef op de som en kwam tot de ontdekking dat de Indische loopeend wel pap lust van de buxusrups en met zijn lengte (halve meter lang) goed in de struiken kan zoeken.

Quote

Als Indische loopeenden dat eten, waarom geen kippen, waarom geen kraaien, waarom geen duiven?

Jeroen Laven

Inmiddels krijgt zijn bedrijf zo'n zeven aanvragen per dag om langs te komen met zijn eenden. Dat doet hij niet. Laven: "De meerwaarde voor mij persoonlijk is gewoon dat er een natuurlijke vijand is. Als Indische loopeenden dat eten, waarom geen kippen, waarom geen kraaien, waarom geen duiven?"

Laven pleit ervoor om te wachten met chemische bestrijding en de natuur de tijd te geven om zich aan te passen aan de rups die sinds enkele jaren in Nederland is. "En dan krijgen we misschien een mooie manier om toch langzaam van die vervelende rupsen af te komen."

Onderstaand filmpje van het hoveniersbedrijf werd al bijna 2 miljoen keer bekeken op Facebook.

Lees ook: Buxusrups vreet zich vol in Zeeuwse tuinen

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement