Volledig scherm
© Ernesta Verburg

Landgoed Watergat vindt terugvordering subsidie voor eendenkooi bij Renesse onterecht

DEN HAAG/RENESSE - Landgoed het Watergat II bv uit Renesse protesteert bij de Raad van State tegen de provincie Zeeland, die 33.000 euro natuur- en landschapsbeheersubsidie (SNL) heeft teruggeëist. Woordvoerders van het Watergat II zeggen dat ze niet de dupe willen zijn van een fout van de overheid. Ze verzetten zich dan ook tegen de terugvordering.

De familie heeft het gehele bedrag al wel terugbetaald. Maar de invordering vindt ze niet terecht. Vandaag stapte ze naar de hoogste bestuursrechter. 

Het Watergat II, een oud familielandgoed, ontving in 2014 380.000 euro SNL-subsidie. In dat bedrag zat ook subsidie voor de eendenkooi, 33.000 euro. Daar is wat misgegaan. Na de betaling van die 33.000 euro bleek dat de door de familie ingeschakelde kooiker de subsidie voor de eendenkooi op zijn naam verleend had gekregen. 

Dat was echter niet in overeenstemming met de regels, omdat de kooiker geen eigenaar was van de eendenkooi.  De provincie hevelde de 33.000 euro subsidie toen over naar de eigenaren van het landgoed. Die gebruikten het bedrag waar het voor bestemd was, namelijk het opknappen van de eeuwenoude eendenkooi. De boekhouding daarvan werd door de provincie goedgekeurd. 

Aanvraagformulier

Toch wil de provincie het bedrag van hen terug hebben. Dat komt omdat de eigenaar van het landgoed de subsidie voor de eendenkooi niet met een eigen aanvraagformulier heeft aangevraagd. Hij wist niet dat dat moest. ,,Als je 33.000 euro subsidie krijgt toegekend, dan mag je ervan uitgaan dat dat klopt.” De provincie stelt opnieuw dat de  subsidie niet volgens de regels is verleend, maar de landgoedeigenaar zegt dat hij niets verkeerds heeft gedaan. 

Uitspraak van de Raad van State volgt.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement