Volledig scherm
Bruinisse Grevelingendam de sluis is open na maanden werk © Marieke Mandemaker

Kwart miljoen voor proef
met opslag getijdenstroom

BRUINISSE - Het proefproject om getijdenstroom op te slaan in batterijen bij het Tidal Technology Center (TTC) Grevelingendam kan een subsidie van een kwart miljoen euro tegemoet zien. 

De subsidie komt uit het Fonds voor de Zeeuwse energietransitie van de Stichting Zeeuwse Publieke Belangen. De proef is onderdeel van het zogeheten project MIDAS (Marine energy Integrated with smart Distribution and Storage). Daarmee wordt de duurzame opwek van getijdenenergie gecombineerd met batterijopslag. Hierdoor is de duurzame getijdenenergie op elk moment van de dag beschikbaar en niet alleen bij de wisseling van het tij, zoals nu het geval is.

 Ook wordt er onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van energieopslag die is aangesloten op het regionale elektriciteitsnet van netbeheerder Enduris. Door gebruik te maken van opgeslagen duurzame energie, kan de netbeheerder in de toekomst het transportnet optimaliseren en zo overbelasting voorkomen. ,,Dit project past helemaal bij versnelling van de energietransitie en het behalen van klimaatdoelstellingen in Zeeland”, aldus gedeputeerde en bestuurslid van de stichting Carla Schönknecht.  Het project loopt tot en met 2021.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement