Volledig scherm
Beeld van de kreeftenrace bij Bruinisse in 2017. © Dirk Jan Gjeltema

Kreeftenvissers hoeven niet meer te racen om beste plekken in Oosterschelde

KRUININGEN - De kreeftenvissers hebben de strijdbijl begraven. Ze hebben afspraken gemaakt over de verdeling van de kreeftenlijnen op de elf locaties in de Oosterschelde. Daarmee is de kreeftenrace, die afgelopen twee jaar werd gehouden, verleden tijd.

De vissers hebben jaren gestreden om de zogeheten vrije gronden in de Oosterschelde, waar iedereen met een vergunning fuiken kan neerzetten. Sommige vergunninghouders claimden, tot ergernis van hun collega's, al in een vroeg stadium met hun vistuig plekken.

Daar heeft het ministerie eerder al een einde aan gemaakt door te eisen dat vóór 1 februari alle vistuig uit de Oosterschelde moet zijn. Van de verdeling van de visstekken werd vervolgens een wedstrijd gemaakt. Bij deze kreeftenrace, die in 2017 en 2018 werd gehouden, moesten de vissers op hetzelfde moment uitvaren vanuit hun thuishaven. Het gevolg was dat de vissers met de snelste schepen en de gunstigste thuishaven de beste stekken bemachtigden.

Gelijke kansen

De afgelopen maanden is uitvoerig overlegd over een betere oplossing, waarbij iedere kreeftenvisser gelijke kansen heeft op goede visgrond. Vorige week schaarde de voltallige algemene ledenvergadering van de Vereniging van beroepsvissers op Oosterschelde, Westerschelde en Voordelta (OWV) zich achter het nieuwe visplan. Begin deze week zijn in Kruiningen de kreeftenlijnen verdeeld, waarbij lootjes de volgorde van kiezen bepaalden.

Op 19 maart mogen de lijnen in het water worden geplaatst. Op 28 maart wordt het kreeftenseizoen officieel geopend. Voetbalbondscoach Ronald Koeman ontvangt dan uit handen van Kees Jansma de eerst gevangen Oosterscheldekreeft. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement