Koningspaar vindt tijdens streekbezoek in razend tempo toch voor iedereen een momentje

VIDEO | pollTHOLEN - ,,Mooie rok, Máxima!'' Hemi Winkelinrichting in Tholen was vandaag de laatste halte in het streekbezoek van het koninklijk paar.  Hemi heeft 25 mensen met een verstandelijke beperking in dienst. Ze barstten bijna uit elkaar van plezier toen koning Willem-Alexander en koningin Máxima ook naar hun tafeltje liepen. 

Volledig scherm
Maximá zwaait naar het publiek bij zorgcentrum De Schutse in Sint-Annaland. © Ernesta Verburg

Dat gebeurde tijdens het afsluitend samenzijn waarin het koningspaar nog rustig de tijd nam om iedereen te bedanken die een bijdrage aan het streekbezoek had geleverd. En dus kregen ook deze speciale Hemi-medewerkers, die met de hapjes rond waren gegaan, een koninklijke hand. En soms wel twee.

Zonovergoten was het streekbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima vandaag brachten aan de gemeenten Schouwen-Duiveland en Tholen. Het bezoek kende een overladen programma.

Volledig scherm
Het koninklijk paar krijgt bloemen aangeboden in Anna Jacobapolder. © Ernesta Verburg

Het was geen toeristisch uitstapje, er was duidelijk gekozen voor de inhoud. Binnen vijf uur zes plaatsen bezoeken op Schouwen-Duiveland, Sint Philipsland en Tholen, een boottochtje van Bruinisse naar Anna-Jacobapolder en praten met 65 mensen uit alle geledingen van de samenleving. 

Rustig

Alle onderwerpen die in Zeeland spelen kwamen aanbod: toerisme, leefbaarheid, zorg, economie, onderwijs, criminaliteit, energie, landbouw, natuur en kustbescherming. Ondanks het razende tempo waarmee de bezoeken op elkaar volgden, bleef de sfeer ontspannen. De akkerbouwer die kampt met een tekort aan zoet water, de vrijwilliger die zijn best doet om de leefbaarheid op peil te houden, de statushoudster die zo blij is dat ze haar plek op Tholen had gevonden... ze konden allemaal rustig hun verhaal doen. 

Volledig scherm
Kinderburgemeester Stan van der Wekken schudt de hand van koning Willem-Alexanderbij strandpark De Zeeuwse Kust in Renesse. © Ernesta Verburg

De gesprekspartners waren onder de indruk van de kennis die Willem-Alexander en Máxima hadden over de onderwerpen die werden aangesneden. ,,Het was ongelooflijk'', zei Hemi-directeur Rien Koopman. ,,Ze wisten bijzonder veel van mijn bedrijf. Zoveel dat ik af en toe dacht: hoe kunnen ze het weten?! Het was absoluut een geslaagd bezoek, het was alle voorbereidingen meer dan waard. Hier staat een tevreden man.'' 

Rok

En voor de modeliefhebbers: de mooie kleurige rok die Máxima droeg,  is volgens de specialisten van het tv-programma Blauw Bloed een ontwerp van de van Deens-Nederlandse modeontwerper Claes Iversen.  

Poll

Koningspaar mag nog wel wat vaker naar Zeeland komen

  • Eens (84%)
  • Oneens (16%)
1195 stemmen
Volledig scherm
Even op de foto met de hoogaarzen in de haven van Bruinisse. © Ernesta Verburg
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement