Volledig scherm
Archief: Het Korps Mariniers voert een landing uit op het strand van Vlissingen. © ANP

'Komst marinierskazerne naar Vlissingen is onzeker'

DEN HAAG - De verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen is allerminst zeker. Dat meldt de Telegraaf op basis van Haagse bronnen.

Volgens de krant zijn er signalen dat minister Ank Bijleveld (Defensie) deze week op Kamervragen zal antwoorden dat er geen onomkeerbare stappen zijn gezet en dat modernisering van de kazerne in Doorn ook een optie is. Dat laatste sprak de staatssecretaris gisteren tegen in antwoorden op Kamervragen van de PVV.

Volledig scherm
De marinierskazerne in Doorn. © ANP

De mariniers die verenigd zijn in het inspraakorgaan TRMC spannen ook een arbitragezaak aan bij het Centrum Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel. De militaire vakbonden vrezen dat de verhuizing het einde inluidt van het korps mariniers. De eerste drie maanden van 2018 stapten 73 mariniers uit, drie keer zoveel als normaal. De minister zoekt uit of dit door de toekomstige verhuizing komt.

Het grootste obstakel voor de mariniers is de afgelegen locatie. Partners en kinderen zouden daardoor uit hun vertrouwde omgeving worden gehaald. Verder balen mariniers dat de kazerne in Vlissingen niet zo uitgebreid wordt als beloofd. Zo zouden er geen aparte slaapruimtes zijn en komt er geen volwaardige schietbaan.

Gedeputeerde Carla Schönknecht van de provincie Zeeland zegt dat dergelijke berichten ook voor onrust zorgen bij Gedeputeerde Staten. "Dat is ook de reden dat we goed contact houden met Defensie", zegt ze in het radioprogramma Zeeland wordt wakker van Omroep Zeeland. Bij Defensie wordt vervolgens gezegd dat het project nog in de oriëntatiefase zit. "Theoretisch gezien is de gunning nog niet gebeurd", zegt Schönknecht. "Dan zou je kunnen zeggen, het is niet onomkeerbaar. Er is een aanbesteding voorzien in 2019." Wat haar betreft start de bouw van de kazerne in Vlissingen echter morgen al.  

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement