Volledig scherm
Archief: Het Korps Mariniers voert een landing uit op het strand van Vlissingen. © ANP

'Komst marinierskazerne naar Vlissingen is onzeker'

DEN HAAG - De verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen is allerminst zeker. Dat meldt de Telegraaf op basis van Haagse bronnen.

Volgens de krant zijn er signalen dat minister Ank Bijleveld (Defensie) deze week op Kamervragen zal antwoorden dat er geen onomkeerbare stappen zijn gezet en dat modernisering van de kazerne in Doorn ook een optie is. Dat laatste sprak de staatssecretaris gisteren tegen in antwoorden op Kamervragen van de PVV.

Volledig scherm
De marinierskazerne in Doorn. © ANP

De mariniers die verenigd zijn in het inspraakorgaan TRMC spannen ook een arbitragezaak aan bij het Centrum Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel. De militaire vakbonden vrezen dat de verhuizing het einde inluidt van het korps mariniers. De eerste drie maanden van 2018 stapten 73 mariniers uit, drie keer zoveel als normaal. De minister zoekt uit of dit door de toekomstige verhuizing komt.

Het grootste obstakel voor de mariniers is de afgelegen locatie. Partners en kinderen zouden daardoor uit hun vertrouwde omgeving worden gehaald. Verder balen mariniers dat de kazerne in Vlissingen niet zo uitgebreid wordt als beloofd. Zo zouden er geen aparte slaapruimtes zijn en komt er geen volwaardige schietbaan.

Gedeputeerde Carla Schönknecht van de provincie Zeeland zegt dat dergelijke berichten ook voor onrust zorgen bij Gedeputeerde Staten. "Dat is ook de reden dat we goed contact houden met Defensie", zegt ze in het radioprogramma Zeeland wordt wakker van Omroep Zeeland. Bij Defensie wordt vervolgens gezegd dat het project nog in de oriëntatiefase zit. "Theoretisch gezien is de gunning nog niet gebeurd", zegt Schönknecht. "Dan zou je kunnen zeggen, het is niet onomkeerbaar. Er is een aanbesteding voorzien in 2019." Wat haar betreft start de bouw van de kazerne in Vlissingen echter morgen al.  

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Tbs met dwangverpleging geëist tegen gewelddadige Hagenaar

    Tbs met dwangver­ple­ging geëist tegen gewelddadi­ge Hagenaar

    MIDDELBURG – De 31-jarige Hagenaar M. B. zou in ieder geval een tbs met dwangverpleging plus de zes weken cel van een eerder vonnis opgelegd moeten krijgen, vindt de officier van justitie in Middelburg. B. wordt ervan verdacht op 2 juni van dit jaar in Vogelwaarde zijn partner ernstig te hebben mishandeld en een dag later haar vader te hebben bedreigd. Zo zou hij haar bij de haren hebben gepakt, tegen de grond hebben gesmeten, tegen haar rug hebben getrapt en de keel hebben dichtgeknepen. Haar vader had hij gedreigd ‘dat kolere kot in de fik te steken’ en iedereen die in de weg stond ging opruimen.
  2. Twee jaar cel geëist voor klap met hamer

    Twee jaar cel geëist voor klap met hamer

    MIDDELBURG - Tegen de 38-jarige C. H., zonder vaste woon- of verblijfplaats, is maandag in Middelburg een gevangenisstraf van twee jaar geëist. ook zou ze nog een celstraf van zes weken moeten uitzitten van een eerder vonnis. De vrouw wordt ervan verdacht op 8 april van dit jaar een oudere man bij wie zij tijdelijk inwoonde met een klauwhamer tegen zijn hoofd te hebben geslagen. De man liep daardoor een gebroken neus en een bloedend oor op. Kort daarvoor zou zij hem met een mes in de rug hebben gestoken. Volgens de vrouw viel het allemaal wel mee. De klauwhamer kwam eigenlijk tegen zijn hand aan en door de klap eindigde die hard op zijn neus. Het mesje was een tomatenmesje geweest en was niet meer dan een prikje geweest. ,,Een poging doodslag en een eenvoudige mishandeling, concludeerde de officier van justitie.’' De achtergrond van de delicten lag in de relationele sfeer. De man dacht een relatie met haar te hebben en eigenlijk was H. daar helemaal niet van gediend. Toen hij op de bewuste dagen in een geïrriteerde sfeer avances maakte regeerde zij met de hamer en het mesje.