Ko Besuijen kort na de oorlog. Hij was één van de jongeren die in de Randstad ging collecteren voor de wederopbouw van Zeeland. Voor die gelegenheid had hij zijn Zeeuwse kostuum aangetrokken.
Volledig scherm
PREMIUM
Ko Besuijen kort na de oorlog. Hij was één van de jongeren die in de Randstad ging collecteren voor de wederopbouw van Zeeland. Voor die gelegenheid had hij zijn Zeeuwse kostuum aangetrokken. © Foto Freddy Schinkel

Ko Besuijen op boerderij Klein Ter Hooge: Op een vlot naar het kasteel

Dit is het zestiende deel van de serie waarin Zeeuwse ooggetuigen verhalen over hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag vertelt Ko Besuijen (1930) uit Meppel over het wassende water op boerderij Klein Ter Hooge bij Middelburg: ,,Het water bleef stijgen, eerst stond het tot aan mijn kuiten, niet veel later tot aan mijn navel. En daar zaten we dan, met negen man op zolder, zonder kachel, zonder drinkwater, zonder sanitair.”  

 1. Wintertijd: extra werk voor klokkenmaker Anthoni, slecht nieuws voor overstekende dieren
  PREMIUM

  Wintertijd: extra werk voor klokkenma­ker Anthoni, slecht nieuws voor oversteken­de dieren

  OVEZANDE - Vannacht is het weer zover: de klok gaat een uur terug en de wintertijd gaat in. Een extra uurtje feesten in de kroeg zit er dit jaar niet in. Wel mogen we onszelf morgenochtend een keertje meer omdraaien. De nacht duurt immers een uur langer. Het verzetten van de klok heeft ook de nodige gevolgen: voor klokkenmaker Anthoni, voor automobilisten en voor overstekende dieren bijvoorbeeld.
 2. Borselse kunstenaars maken indruk met kunstwerken uit en over de streek: ‘Ik bin hrôôs op julder!’

  Borselse kunste­naars maken indruk met kunstwer­ken uit en over de streek: ‘Ik bin hrôôs op julder!’

  HEINKENSZAND - Zelfs met mondkapje (met logo van de gemeente Borsele!) op kon zaterdag iedereen zien dat cultuurwethouder Marga van der Plasse glunderde van trots. Of beter gezegd, dat ze ‘hrôôs’ was op de amateurkunstenaar die zich lieten inspireren door de vijftigste verjaardag van de gemeente. ‘Hrôôs zijn’ gaat namelijk verder dan trots. ,,Het is iets wat je van binnen blij maakt, omdat je door iets heel moois geraakt wordt.”