Volledig scherm
Pulskotter © Theo Giele

Klacht Franse milieuclub Bloom tegen Nederland om pulsvisserij

BRUSSEL - De Franse milieuorganisatie Bloom wil dat de Europese Commissie Nederland dwingt het aantal pulsvissers onmiddellijk te beperken tot 15. Bloom is al jaren de drijvende kracht achter het protest tegen het elektrisch vissen.

Volgens de nieuwe Europese visserijverordening is de pulsvisserij vanaf 1 juli 2021 totaal verboden. Tot die tijd mag nog een deel van de Nederlandse vloot (22 schepen, waarvan 1 Zeeuwse) de techniek toepassen. 37 vissers, van wie 6 Zeeuwse, moesten per 1 juni al stoppen. Voor de overige 20 schepen, waarvan 11 Zeeuwse valt het doek op 31 december dit jaar, zo heeft Nederland de Europese regels geïnterpreteerd.

Bloom is het daarmee niet eens. De Fransen stellen dat volgens de regels vanaf 1 juni maximaal 5 procent van de kotters nog de pulstechniek mag toepassen. Dat zijn er geen 22 maar 15, stelt Bloom. Dat daarbovenop nog eens 20 schepen tot het einde van dit jaar mogen blijven doorgaan is volgens Bloom al helemaal in strijd met de verordening. Bloom heeft daarom in Brussel een officiële klacht ingediend tegen Nederland. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement