Kind (7) overlijdt na ongeluk met koe in weiland in Meliskerke

UPDATE I VideoMELISKERKE - Een 7-jarige jongen is maandagmiddag bij Meliskerke overleden na een ongeluk met een koe. Dat gebeurde in een weiland bij minicamping De Koehoorn, bij buurtschap Mariekerke.  Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. 

De jongen, zoon van de eigenaar, raakte bij het incident zwaargewond. Twee ambulances en een traumahelikopter werden opgeroepen, maar alle hulp mocht niet meer baten. De jongen overleed ter plaatse. 

Volgens een omstander hielp de jongen toen de koeien uit het weiland werden gehaald om ze te melken. Of het echt gaat om een 'aanval' van een koe, zoals in eerste instantie werd gemeld, kon een woordvoerster van de politie maandagavond nog niet zeggen. ,,Het kan ook een ongeluk zijn. Daar doen we onderzoek naar."

Volledig scherm
© GinoPress BV

De schok onder omstanders, van wie veel campinggasten, was uiteraard groot. Wie daar behoefte aan had, kreeg opvang en hulp aangeboden.

Uitzonderlijk

Veearts Mark van de Vijver uit IJzendijke vermoedt dat het gaat om een ongeluk en niet om een agressieve koe. ,,Die vallen maar zelden mensen aan. Stieren doen dat wel: daar komt jaarlijks toch wel iemand in ons land door om het leven. Maar een koe, dat is uitzonderlijk. Die worden bijna nooit agressief, en ze vallen al helemaal geen kinderen aan." De veearts gaat daarom uit van een ongeluk. ,,Een koe kan schrikken, en dan een onverwachte beweging of sprong maken. Als zo'n dier dan boven op je gaat staan, kan dat flinke gevolgen hebben."

Desondanks kán een koe agressief worden en mensen aanvallen. Een onderzoek uit 2016 van de Universiteit van Liverpool toonde aan dat in Groot-Brittannië bijna jaarlijks iemand om het leven komt bij een bewuste aanval van een koe. Dat gebeurt dan echter bijna altijd om de eigen kalfjes te beschermen.