Volledig scherm
© Lex de Meester

Kerncentrale Borssele uitgeschakeld na storing

De kerncentrale Borssele blijft nog enkele dagen buiten bedrijf, na een elektronische storing op zaterdagmiddag. Dat meldt exploitant EPZ.

De oorzaak van de storing in het reactorbeveiligingssysteem wordt onderzocht. ,,De centrale staat in veilige en gecontroleerde toestand", laat EPZ weten in een bericht op de website. ,,Uit de eerste onderzoeken blijkt dat er gedurende een fractie van een seconde een storing is geweest in een van de twee delen. De kerncentrale is zodanig ontworpen dat deze dan automatisch naar een veilige toestand gaat."

De komende dagen vindt een 'uitgebreide inspectie' plaats. Daarna wordt de centrale weer in bedrijf genomen.

Het stroombedrijf heeft de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) op de hoogte gebracht. Volgens een woordvoerder komen dit soort storingen weinig voor. De centrale werd in oktober vorig jaar ook al een keer stilgelegd na een storing.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Vers vogelzaad en nieuw potje pindakaas: tuinvogeltelling is vreetfestijn, met boomklever als toetje voor de teller
    PREMIUM

    Vers vogelzaad en nieuw potje pindakaas: tuinvogel­tel­ling is vreetfes­tijn, met boomklever als toetje voor de teller

    TERNEUZEN - Misschien komt het doordat ik aan de rand van een bos woon. Wie weet zijn ze suïcidaal en zoeken ze expres de tuin op waar geregeld een kat rond scharrelt. Of zou het toch het voer aan mijn schutting zijn, waardoor elke dag tientallen vogels door mijn tuin vliegen? Hoe dan ook, als je dagelijks zo veel gefladder in je eigen achtertuin ziet, word je vanzelf fan van de beestjes. Dus zit er voor verslaggever Bob Maes niks anders op dan meedoen aan de Nationale Tuinvogeltelling.