Volledig scherm
Een van de attracties op de kermis in Middelburg. © Lex De Meester

Kermis in Zeeland: 'Hier is het altijd goed'

MIDDELBURG – Een gezellige kermis. Ik kom hier graag, zegt exploitant Ruud Alberts vanuit zijn kassahok op de Markt in Middelburg kort nadat hij kaartjes voor de Space Jam verkocht heeft aan twee Duitse tieners. Het is woensdagmiddag en het is redelijk druk met klanten die allemaal in de attractie van Alberts willen. Daarmee kunnen ze op 35 meter hoogte zweven boven de Markt.

Vragen over veiligheid krijgt Alberts niet. ,,Daar vraagt niemand naar.” En als ze die vraag wel zouden stellen kan hij direct naar de sticker op zijn kassa wijzen. Daaruit blijkt dat zijn Space Jam gekeurd is. ,,Maar niemand vraagt of het wel veilig is.”

Volledig scherm
© Emile Calon

De Space Jam is een splinternieuw apparaat. ,,Dit is z’n tweede kermis.” Het is een soort zweefmolen waarbij de zwevers langzaam hoger en hoger gaan tot ze over de hele stad kunnen uitkijken. Patricia Vermeulen en haar vriendin Merel Timmermans verlaten lachend het apparaat na de nodige rondjes op grote hoogte. ,,Doen we nog eens.” De beide 17-jarige Middelburgse meiden vinden de Space Jam ‘geweldig’. Angst om zo hoog te zweven, hebben ze niet. ,,Waarom? Het is alleen maar leuk”, zeggen ze lachend. En over de veiligheid van het apparaat, daar hebben ze geen twijfels over. ,,Hier gebeurt toch nooit een ongeluk.”

Omzet

Alberts is tevreden over de omzet die hij draait tijdens de Middelburgse kermis. ,,Alleen de zaterdag en dinsdag, dat waren niet echt goede dagen. Toen regende het en dat merk je direct.”

Andere exploitanten zijn ook zeer tevreden over hun Middelburgse kermis. E. de Haan komt al meer dan tien jaar naar Middelburg met zijn schiettent en zegt dat hij van de Zeeuwen houdt. ,,Hier is het altijd goed.” Het valt hem wel op dat steeds meer Middelburgse meiden en vrouwen ook het geweer pakken om hun vaardigheid te testen. Over het algemeen vindt hij dat Zeeuwse mannen en vrouwen redelijke schutters zijn. 

Nooit rottigheid

Volledig scherm
Kermis in het centrum van Middelburg. © Emile Calon

Op Plein 1940 staan ook enkele attracties zoals Fantasy Jump en de Dragon Achtbaan. De exploitanten zijn familie van elkaar. Niek Moone van de Dragon: ,,Ik heb mijn nichtje gevraagd om hier ook te komen staan.” Hij is net als de meeste andere exploitanten tevreden over de Middelburgse kermis. Alleen die dagen met regen, toen zag hij minder klanten op zijn achtbaan afkomen. ,,Maar verder was het gezellig. Hier heerst altijd een goede sfeer. Nooit rottigheid. Ik kom hier graag.”