Volledig scherm
Burgemeester Nuis. foto Chris van Klinken

Kees Slager kapittelt burgemeester Nuis van Tholen

THOLEN - Willem Nuis heeft zich gediskwalificeerd als burgemeester van Tholen door te verdedigen dat dominee L. Quist afgelopen vrijdag in Stavenisse een toespraak hield tijdens de herdenking van de watersnoodramp. De predikant deed enkele zeer omstreden uitspraken.Hij stelde onder meer dat God de hand heeft gehad in de Ramp en dat deze eigenlijk nog niet genoeg pijn heeft gedaan.

Deze en andere uitspraken leidden tot een stroom aan verontwaardigde reacties.

Burgemeester Nuis liet in deze krant echter weten dat hij achter het besluit staat om de dominee een toespraak te laten houden tijdens de door de gemeente georganiseerde herdenking. "Vanuit de gemeenschap in Stavenisse is deze dominee benaderd. Daar is dus goed over nagedacht. De wijze waarop iemand dat vervolgens invult, is aan die persoon."

Kees Slager, een autoriteit op het gebied van de watersnoodramp, heeft geen goed woord over voor de houding van de burgemeester. "Ik vind dat de heer Nuis zich heeft gediskwalificeerd als burgemeester en zeker als burgervader", zei hij maandagavond tijdens een toespraak voor de Vrouwen van Nu in Sint-Maartensdijk. "Hij hoort te weten dat een door de gemeente georganiseerde herdenking niet de plaats is om een zeer omstreden mening te laten verkondigen. Een mening die niet gedragen wordt door een meerderheid van de Thoolse bevolking."

Slager vindt dat Nuis had moeten voorkomen dat de dominee een toespraak hield. Nu dat toch is gebeurd, zou Nuis zich volgens hem van de woorden van de dominee moeten distantiëren.

Lees meer in de PZC van dinsdag, inclusief een analyse.