De groei van het aantal inwoners en huishoudens vraagt woningbouw, zoals hier in de wijk Mannee in Goes.
Volledig scherm
De groei van het aantal inwoners en huishoudens vraagt woningbouw, zoals hier in de wijk Mannee in Goes. © Marcelle Davidse

Kapelle groeit, Sluis krimpt tot 2050

VLISSINGEN - Het aantal inwoners van Zeeland blijft de komende 15 jaar licht groeien. Dat is vooral te danken aan de gemeenten Kapelle en Reimerswaal.

Nederland telt in 2035 naar verwachting 1 miljoen meer inwoners dan nu. Dat blijkt uit de bevolkingsprognose die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag, dinsdag, publiceren. Vooral de grote en middelgrote steden groeien fors. Tegelijkertijd krimpt 1 op de 5 gemeenten.

De bevolkingsprognose die de provincie Zeeland enkele maanden geleden naar buiten bracht, liet een groei tot 400.000 inwoners in 2040 zien. Dat zijn er 17.000 meer dan nu. Die forse toename werd toegeschreven aan de komst van arbeidsmigranten en het aantrekken van de economie.

Gematigder

De verwachtingen van PBL en CBS zijn veel gematigder. In hun prognoses telt Zeeland in 2035 zo'n 2500 inwoners meer dan nu. Tussen 2035 en 2050 voorzien zij een afname van ongeveer 1600.

Tot 2035 groeien de gemeenten Kapelle (4,6 procent), Reimerswaal (4,3 procent), Middelburg (4,2 procent) en Goes (3,4 procent) het hardst. In de gemeenten Sluis (-5 procent) en Schouwen-Duiveland (-2,6 procent) is er sprake van een duidelijke krimp. De andere Zeeuwse gemeenten blijven min of meer stabiel, zo is de verwachting.

In de periode 2035-2050 blijft Kapelle sterk groeien (6,2 procent), al zitten er veel onzekerheden in de voorspellingen. Ook de aanwas van Reimerswaal (2,9 procent) houdt aan. Sluis blijft sterk krimpen (-6,5 procent). Hulst, Noord-Beveland, Terneuzen, Goes, Tholen en Vlissingen moeten na 2035 eveneens rekening houden met minder inwoners.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement