Volledig scherm
De groei van het aantal inwoners en huishoudens vraagt woningbouw, zoals hier in de wijk Mannee in Goes. © Marcelle Davidse

Kapelle groeit, Sluis krimpt tot 2050

VLISSINGEN - Het aantal inwoners van Zeeland blijft de komende 15 jaar licht groeien. Dat is vooral te danken aan de gemeenten Kapelle en Reimerswaal.

Nederland telt in 2035 naar verwachting 1 miljoen meer inwoners dan nu. Dat blijkt uit de bevolkingsprognose die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag, dinsdag, publiceren. Vooral de grote en middelgrote steden groeien fors. Tegelijkertijd krimpt 1 op de 5 gemeenten.

De bevolkingsprognose die de provincie Zeeland enkele maanden geleden naar buiten bracht, liet een groei tot 400.000 inwoners in 2040 zien. Dat zijn er 17.000 meer dan nu. Die forse toename werd toegeschreven aan de komst van arbeidsmigranten en het aantrekken van de economie.

Gematigder

De verwachtingen van PBL en CBS zijn veel gematigder. In hun prognoses telt Zeeland in 2035 zo'n 2500 inwoners meer dan nu. Tussen 2035 en 2050 voorzien zij een afname van ongeveer 1600.

Tot 2035 groeien de gemeenten Kapelle (4,6 procent), Reimerswaal (4,3 procent), Middelburg (4,2 procent) en Goes (3,4 procent) het hardst. In de gemeenten Sluis (-5 procent) en Schouwen-Duiveland (-2,6 procent) is er sprake van een duidelijke krimp. De andere Zeeuwse gemeenten blijven min of meer stabiel, zo is de verwachting.

In de periode 2035-2050 blijft Kapelle sterk groeien (6,2 procent), al zitten er veel onzekerheden in de voorspellingen. Ook de aanwas van Reimerswaal (2,9 procent) houdt aan. Sluis blijft sterk krimpen (-6,5 procent). Hulst, Noord-Beveland, Terneuzen, Goes, Tholen en Vlissingen moeten na 2035 eveneens rekening houden met minder inwoners.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Voor Oranje-speler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbalclub te duur: ‘Het is zó belangrijk’
  PREMIUM

  Voor Oran­je-spe­ler Saïd Bouzambou was lid worden van een voetbal­club te duur: ‘Het is zó belangrijk’

  VLISSINGEN - Als Saïd Bouzambou, zoals op deze woensdagmiddag, een paar uurtjes over heeft gaat hij het liefst even naar één van de pleintjes in Vlissingen. Dan trapt hij een balletje met de plaatselijke jeugd voor wie de (zaal)voetballer – die ruim vijftig interlands voor het Nederlands zaalvoetbalteam achter zijn naam heeft – een voorbeeld is. Vaak voetbalt Bouzambou met jongens die al lid zijn van een vereniging. Maar heel soms komt het voor dat er ventjes tussen lopen die wel een duwtje in de juiste richting nodig hebben. ,,Dan denk ik: jij moet zo snel mogelijk lid worden van een club.’’ En dan komt het Jeugdsportfonds in beeld.