Volledig scherm
De kerncentrale bij Borssele. © Lex de Meester

Kamer wil debat over vastlopen onderhandelingen kerncentrale

DEN HAAG De Tweede Kamer wil zo snel mogelijk een debat over het vastlopen van de onderhandelingen tussen het Rijk en Zeeland over de kerncentrale Borssele.

PvdA-Kamerlid Jan Vos vroeg donderdagmiddag het debat met minister Henk Kamp van Economische Zaken aan. Hij kreeg steun van een grote meerderheid. “In Zeeland staat een stokoude kerncentrale”, begon Vos. “En die kerncentrale draait verlies. Die verliezen worden afgewend op een bedrijf dat in overheidshanden is. En dat bedrijf dreigt daardoor teloor te gaan. En daardoor gaan arbeidsplaatsen verloren. Ik wil er een debat over, mede omdat het kabinet weigert in gesprek te gaan met de provincie.”
CDA-Kamerlid Agnes Mulder is verbaasd dat na het debat op 5 oktober – waarin het rijk een oplossing voor de kerncentrale leek te bieden – er geen gesprek met de provincie Zeeland heeft plaatsgevonden. “Eigenlijk is het schandalig dat dat gesprek er nog niet is geweest. Ik wil dan ook een brief van het kabinet met uitleg waarom dit zo heeft kunnen plaatsvinden. En ik hoop dat het alsnog de boel gaat regelen,. Want dit slaat helemaal nergens op.” Ook de SP steunt een debat, maar Eric Smaling kon het niet nalaten om nog een sneer uit te delen. “Misschien als de heer Vos destijds ons voorstel had gesteund om energiebedrijven niet te splitsen, waren we helemaal niet in deze situatie terecht gekomen.” De onderhandelingen tussen het Rijk en Zeeland over de kerncentrale zijn vastgelopen, meldde de PZC woensdagavond. De aandeelhouders van energiebedrijf Delta (provincie en gemeenten) hebben het reddingsvoorstel dat het Rijk begin oktober deed verworpen, omdat ze daarvoor eerst zelf hun spaarpot moeten omkeren.

  1. Rinus moest zijn ouders bestelen van de jongens die hem pestten
    poll

    Rinus moest zijn ouders bestelen van de jongens die hem pestten

    Rinus Koole (61) werd als kind gedwongen van zijn moeder te stelen. Elk jaar in de week van het pesten komen de schaamte, het verdriet en de pijn weer boven. ,,Met kloppend hart nam ik het eerste kwartje uit haar portemonnee, toen mijn moeder even naar de wc was. Elke donderdag moest ik betalen. Als het niet lukte, sloegen ze me in elkaar." Net zoals de eerste keer dat hij zijn kwelgeesten ontmoette: ,,Het was meteen stompen, slaan. Laten voelen wie de baas was. Bám, bám, bám."