Volledig scherm
Minister Henk Kamp: 'Zeeland is geen zielige provincie. Werkloosheid is er lager dan in rest van het land. Er is stevige chemiesector.'

Kamer opnieuw op miljoenenjacht voor Zeeland

DEN HAAG - Nadat minister Henk Kamp van Economische Zaken vorige week de Tweede Kamer behendig het bos in stuurde, pakt de Kamer dinsdag het initiatief terug.

Opnieuw probeert ze miljoenen voor Zeeland los te krijgen. Een meerderheid van SGP, PvdA, ChristenUnie, D66, SP en CDA eist dinsdag opnieuw dat het kabinet geld uittrekt om de Zeeuwse economie te versterken. De partijen willen dat het kabinet nog voor half december aangeeft hoeveel geld het voor Zeeland reserveert en waar het dat vandaan haalt. Ook moet de regering samen met Zeeland een plan van aanpak maken en dat in het voorjaar 2017 aan de Kamer voorleggen. Maakt de regering geen geld vrij, dan dreigt de Kamer dat zelf te doen.

Hoewel een commissie onder leiding van oud-premier Balkenende het kabinet voor de zomer adviseerde zo'n 45 miljoen in Zeeland te pompen (25 voor een investeringsfonds en 20 voor een tweede University College), weigert het kabinet dat. Wel wil het bijdragen uit bestaande geldpotjes, mits Zeeland met concrete, uitgewerkte plannen komt, zei minister Henk Kamp van Economische Zaken enkele weken geleden.

Dwingen

De Tweede Kamer vindt dat niet genoeg en probeerde vorige week Kamp te dwingen alsnog extra geld voor Zeeland vrij te maken. Dat mislukte. Nadat Kamp weigerde en (wederom) beloofde te zoeken naar geld in bestaande potjes, leek de Kamer zich daarbij neer te leggen. "Het ging bij dat overleg niet goed", erkent SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf. "We willen die fout repareren."

Daarom dient de SGP een aangepaste motie in die het kabinet alsnog dwingt geld vrij te maken om de adviezen van de commissie Balkenende uit te voeren. Hoewel de Kamer dinsdagmiddag over de motie stemt, is nu al duidelijk dat die steun krijgt van een grote meerderheid. "De regering is nu aan zet", zegt Dijkgraaf, initiatiefnemer van de motie. "We wachten af waarmee het kabinet nu komt."

Zelf regelen

Een 'nee' accepteert de Kamer niet, zegt hij. "Ik hou er niet van om te zeggen dat minister Kamp niets wil doen voor Zeeland. Maar stel dat het kabinet geen geld voor Zeeland vrijmaakt, dan gaan we dat als Kamer zelf regelen."

Dat kan vlak voor de kerstvakantie. Bij de stemmingen over de begrotingen van afzonderlijke ministeries kan de Kamer met wetswijziging geld voor Zeeland afdwingen.