Volledig scherm
Schrijver Kader Abdolah. © Guus Schoonewille

Kader Abdolah komt naar Middelburg

MIDDELBURG - Schrijver Kader Abdolah (1954) komt naar Middelburg voor de laatste PZC-Drvkkerylezing van dit jaar. Vrijdag 22 november is hij vanaf 16 uur te gast in de Kloveniersdoelen. Daar vertelt hij in gesprek met PZC-verslaggever Jan van Damme over zijn pas verschenen roman 'Farao van de Vliet'. 

In en buiten Nederland is de van oorsprong Iraanse auteur uitgegroeid tot een literair fenomeen. Abdolah vluchtte in 1985 uit het Iran van de ayatollahs omdat familieleden van hem werden vermoord of verdwenen. Sinds 1988 woont hij in Nederland. In een column vertelde hij over het begin van zijn schrijverschap hoe hij in een bibliotheek vroeg wie de beste Nederlandse schrijver was. Er werd gewezen op de kast met Harry Mulisch. In 2007 werd Abdolahs roman 'Het huis van de moskee’ gekozen tot het op één na 'beste Nederlandstalige boek aller tijden'. Mulisch’ 'De ontdekking van de hemel’ haalde 69 stemmen meer.

Abdolah heeft naam gemaakt met zijn literaire voordrachten. Een dwingend luide stem en een voorkomen dat - volgens velen - doet denken aan Omar Sharif in de tijd van Doctor Zhivago. In 2001 ontving hij de E. du Perronprijs voor zijn roman 'Spijkerschrift'. In 2011 verzorgde hij de Van Randwijklezing in Vlissingen.

In 'Farao van de Vliet’ draait het om de beroemde Nederlandse egyptoloog Herman Raven. Hij is oud en is zijn herinnering kwijt. Hoogste tijd om een in zijn kelder verborgen geheim naar buiten te brengen.

Kaarten à 7,50 euro zijn te reserveren via www.de-drvkkery.nl/ 
PZC-abonnees krijgen korting en betalen met de code pzcabdolah 3,50 euro (maximaal 2 kaarten per abonnee).

  1. Radicaal idee moet Zeeland wapenen tegen stijgende zeespiegel: ‘Splijt Oosterschelde met een dam!’
    PREMIUM
    POLL

    Radicaal idee moet Zeeland wapenen tegen stijgende zeespiegel: ‘Splijt Ooster­schel­de met een dam!’

    COLIJNSPLAAT - Het is een radicaal idee. Splits het Nationaal Park Oosterschelde in het midden door een dam. Behoud het water ten westen van de Zeelandbrug als natuurgebied. Laat het oostelijk deel langzaam verzoeten, zodat de landbouw royaal over zoet water kan beschikken. Leg op de dam naast de Zeelandbrug twee rijbanen aan en voìla, er ligt een vierbaansweg tot aan Zierikzee. Het idee van Siebe Kramer, voorzitter Nationaal Park Oosterschelde, krijgt veel bijval.