Volledig scherm
Minister Henk Kamp. © Bart Maat/ANP

Kabinet trekt handen af van Delta

DEN HAAG - Minister Henk Kamp van Economische Zaken trekt zijn handen af van Delta. Wel blijft hij nauwgezet de ontwikkelingen rond de kerncentrale volgen. Het kabinet had een oplossing bedacht voor de verlieslatende kerncentrale, maar nu de provincie en gemeenten die handreiking afwijzen, is het aan Delta en haar aandeelhouders om zelf een oplossing te vinden, schrijft Kamp aan de Kamer.

Het kabinet is verrast door de reactie van de aandeelhouders van Delta, schrijft Kamp de Tweede Kamer.

Nadat het kabinet maandenlang weigerde Delta en de kerncentrale te hulp te schieten, stelden de ministers Kamp en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) de aandeelhouders op 5 oktober voor dat die een nieuw Zeeuws nutsbedrijf zouden vormen door netwerkbedrijf Enduris en vijftig procent van de aandelen van waterbedrijf Evides te kopen.

Op die manier blijven 200 banen voor Zeeland behouden en met de opbrengst zou Delta de kerncentrale door de magere jaren kunnen helpen. Het Rijk wilde wel helpen met de oprichting van zo'n nutsbedrijf maar eiste eerst een 'maximale bijdrage' van de aandeelhouders. Oftewel: de armlastige Zeeuwse gemeenten en provincie moesten hun eerst hun spaarpot omkeren.

Het kabinet heeft rekening gehouden met de portemonnee van de Zeeuwse overheden, schrijft Kamp nu aan de Tweede Kamer. Kamp stelt geen aanwijzing te hebben dat de provincie en de gemeenten de oplossing voor de kerncentrale niet kunnen betalen. Wel stelt het kabinet vast dat de overheden het geld niet voor die oplossing over hebben.

“Nu de aandeelhouders van DELTA de handreiking van het kabinet hebben afgewezen, is het aan DELTA en haar aandeelhouders zelf om een oplossing te vinden voor de financiële situatie bij DELTA”, aldus Kamp.

De PZC meldde woensdagavond dat de onderhandelingen tussen het Rijk en Zeeland over de kerncentrale Borssele zijn vastgelopen. Daarop vroeg PvdA-Kamerlid Jan Vos – met steun van een grote meerderheid - donderdagmiddag een debat daarover aan met minister Kamp.