Volledig scherm
Marinierskazerne in Doorn. © foto Ruben Oreel

Kabinet: geen garantie dat nieuwe kazerne goedkoper is dan renovatie

DEN HAAG - Minister Jeanine Hennis-Plasschaert kan niet garanderen dat de bouw van een nieuwe kazerne in Vlissingen goedkoper is dan de renovatie van de kazerne in Doorn. Toch houdt ze vast aan verhuizing naar Zeeland. Dat blijkt uit de beantwoording van 124 vertrouwelijk gestelde Kamervragen over de verhuizing van de Van Braam Houckgeestkazerne van Doorn naar Vlissingen.

Goedkoper of niet, Defensie krijgt de beschikking over een grotere, moderne en toekomstbestendige kazerne. De minister wijst erop dat al vanaf de Kabinetsbrief van 10 april 2012 terughoudend is omgegaan met mogelijk te behalen voordelen. Deze zomer bleek wel dat verhuizing naar Zeeland op termijn een exploitatievoordeel oplevert van 2,7 miljoen euro.

Hennis-Plasschaert schrijft de Kamer dat in achtereenvolgende brieven en in antwoorden op schriftelijke vragen duidelijk is gemaakt dat algehele nieuwbouw in Vlissingen duurder is dan grootscheepse renovatie in Doorn en Maartensdijk. Maar, stelt ze, er is ook een aantal mogelijkheden genoemd waardoor het uiteindelijke verschil lager kan uitvallen. Door verkoop van de huidige kazerne, een bijdrage van de Europese Unie en bijvoorbeeld slim bouwen moet het verschil van circa 60 miljoen euro te overbruggen zijn.

Uit de beantwoording blijkt duidelijk dat Hennis-Plasschaert vasthoudt aan het besluit van haar voorganger Hans Hillen om de marinierskazerne te verhuizen van Doorn naar Vlissingen.

De Tweede Kamer praat op 30 januari over het vastgoed van Defensie.

Dinsdag meer in de PZC.