Volledig scherm
Scène uit Das schweigende Klassenzimmer. ©

Jury Film by the Sea bekroont Duitse film

VLISSINGEN - De Duitse film Das schweigende Klassenzimmer heeft bij Film by the Sea de Film & Literatuurprijs gewonnen. ,,Een klassiek verhaal, niet vernieuwend, maar het heeft ons allen enorm geraakt", zei juryvoorzitter Adriaan van Dis vrijdagavond tijdens de traditionele Award Ceremony van het festival.

De jury beoordeelde in totaal twaalf nieuwe boekverfilmingen. Zij was ook zeer gecharmeerd van Gräns en In den Gängen, maar koos toch voor Das schweigende Klassenzimmer. ,,Ook omdat er zoveel heden in het verleden zichtbaar werd: hoe houd je je rug recht als het eropaan komt?", zei Van Dis, die voor laatste keer de jury leidde.

Het verhaal van de film speelt zich af in Oost-Duitsland. Uit protest tegen het neerslaan van de Hongaarse revolutie in 1956 spreekt een examenklas in een opwelling af om de eerste vijf minuten van de geschiedenisles te zwijgen.

Zeer blij 

Regisseur Lars Kraume kon niet aanwezig zijn in Vlissingen. Via een videoboodschap liet hij wel weten 'zeer blij' te zijn met de prijs.

Das schweigende Klassenzimmer draait over enkele maanden in de Nederlandse bioscopen, maar is zondag nog tweemaal te zien op het festival: om 14.30 en 15.20 uur. Op 24 en 25 september wordt de film vertoond in het kader van Film by the Sea door het Jaar.

Junk

Le Prix TV5Monde, voor de beste Franstalige film, werd gewonnen door La prière van Cédric Kahn. De film gaat over een junk die probeert af te kicken en een nieuw leven op te bouwen.

Juryvoorzitter Wim Millenaar prees de wijze waarop de afkickverschijnselen in beeld werden gebracht en wees erop dat Kahn met beginnende acteurs werkte. Bij afwezigheid van de regisseur nam gedeputeerde Ben de Reu de prijs voorlopig in ontvangst.

Jan Mulder overhandigde zangeres en actrice Wende Snijders de Sylvia Kristel Award, die voor de vijfde en laatste keer werd toegekend. Zij bedankte de zaal onder meer door een fragment uit 'Mens durf te leven' te zingen.

Jongerenjury's

Donderdagavond maakten de jongerenjury's al hun favoriete films bekend. De Youth Jury - 22 jongeren van tussen de 15 en 21 jaar oud - zagen de afgelopen dagen tien films. Zij kozen What will people say van Iram Haq als beste film, maar waren ook onder de indruk van Burning en Gräns.

De International Student Jury, met studenten van HZ en University College Roosevelt, beoordeelde zeven films. Daaruit kozen ze drie genomineerden: Children of the snow land, Blaze en We the animals. Uiteindelijk kreeg We the animals van de Amerikaanse regisseur Jeremiah Zagar de voorkeur. 

Jan Doense

Aan het slot van de prijzenceremonie introduceerde Wim Dijkstra, voorzitter van het festival, Jan Doense. Hij volgt na deze editie Leo Hannewijk op als artistiek directeur. ,,Ik ga mijn uiterste best doen", zei Doense. ,,Leo heeft een uniek festival neergezet met unieke thema's en een trouw publiek. Ik ga dat publiek niet teleurstellen."

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement