Juniorklas daagt slimme groep 8-leerlingen uit

Slimme leerlingen uit groep 8 van openbare basisscholen in Goes en Kapelle volgen de komende maanden alvast les op het Pontes Goese Lyceum. De middelbare school begint woensdag met de zogeheten ‘Juniorklas’.

Tot 1 april krijgen 26 meer- en hoogbegaafde leerlingen elke woensdagmorgen lessen rondom het thema ‘Future Life’. De kinderen zitten op basisscholen van scholengroepen Nobego en Facet, waarmee Pontes een samenwerking is aangegaan. Als de lessen succesvol zijn, dan kunnen in de toekomst ook leerlingen van andere scholen meedoen.

Met de Juniorklas wil het Pontes de overgang van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs makkelijker maken. Biesterbosch: “Leerlingen die meer- of hoogbegaafd zijn, hebben vaak weinig uitdaging op de basisschool. Basisscholen kunnen ze moeilijk bedienen, bijvoorbeeld omdat de klassen te groot zijn. Daarom dachten we: zouden die kinderen eerder bij ons op school kunnen komen?” De groep 8-leerlingen worden alvast ingewijd in het leven op de middelbare school door oudere kinderen. Zij zijn aangewezen als tutor.

De Juniorklas sluit goed aan bij de verkorte en uitdagend tweetalige vwo-opleiding, waar Pontes na de zomervakantie mee begint. De Goese middelbare school kreeg daarvoor als enige in Zeeland een licentie. Leerlingen kunnen in vijf jaar een vwo-diploma halen. Ze krijgen bovendien extra vakken zoals filosofie en wetenschapsvaardigheden.