Jongeren verkiezen plezier in werk boven geld
Liever een ton per jaar voor een saaie baan, of een modaal inkomen voor een leuke job? Voor veel jongeren is de keuze makkelijk gemaakt. Zij vinden plezier in hun werk belangrijker dan een topsalaris.
Maar liefst zeven op de tien jonge Nederlanders verkiest een leuke baan boven veel geld. Dat blijkt uit een internationaal arbeidsonderzoek door uitzendbureau YoungCapital en Universiteit Utrecht dat gisteren werd gepubliceerd. Ze ondervraagden 3.721 jongeren tussen de 17 en 36 jaar uit acht Europese landen.
Geen financiële verplichtingen
Jisca Mannessen, intercedent bij Actief Werkt! Terneuzen herkent het beeld dat wordt geschetst. ,,De jongere generatie hecht meer waarde aan een goede werksfeer, leuke collega's en een leuk bedrijf", zegt ze. ,,Ouderen vinden dat ook wel belangrijk, maar die zitten vaak met financiële verplichtingen."
Daar voegt Sabine Weeda van TempoTeam Goes aan toe dat het ook per vakgebied verschilt. ,,Niet in elke branche liggen de vacatures voor het oprapen. Sommige mensen moeten blij zijn met elke baan die ze kunnen krijgen."
Contract voor bepaalde tijd
Jongeren willen zich vrij voelen en alle opties openhouden
Dat jongeren graag wat te kiezen hebben, blijkt ook wel uit het feit dat de helft van de Nederlandse respondenten de voorkeur geeft aan een contract voor bepaalde tijd. Verrassend, volgens onderzoeker Werner Liebregts. ,,Rationeel gezien zou het contract voor onbepaalde tijd met alle bijkomende zekerheden het ideaal moeten zijn van iedere werknemer. Niets is minder waar: jongeren willen zich juist vrij voelen." Ze zeggen de opties te willen openhouden om te kunnen gaan reizen, studeren of zich zo breed mogelijk te ontwikkelen bij verschillende werkgevers.
Volgens Chris van der Wel, intercedent bij Randstad Middelburg, zijn die voorkeuren niet meer dan logisch voor de onderzochte leeftijdscategorie. ,,Iedereen zou het liefste een uitdaging aangaan, of een tijdje naar het buitenland gaan. En dat kan ook allemaal als je jong bent. Maar op het moment dat jij een hypotheek hebt en twee kinderen, moet je toch andere afwegingen maken." Dat wordt onderschreven in het onderzoek van YoungCapital en Universiteit Utrecht: hoe ouder de respondenten, hoe meer waarde ze hechten aan zekerheid.
Werkgevers opgelet
Verder liet het onderzoek zien dat jonge Europeanen het belangrijk vinden om iets te kunnen leren bij hun werkgever, dat ze waarde hechten aan duidelijke kaders en graag maatschappelijk verantwoord bezig te zijn. Nederlandse respondenten geven maar weinig om een goede reputatie van het bedrijf, de mogelijkheid om thuis te werken, of om gadgets zoals een telefoon of laptop van de zaak.
Belangrijk voor werkgevers om in hun oren te knopen, denkt CEO van YoungCapital Ineke Kooistra. ,,De tijd dat je jong talent met alleen een dik salaris over de streep trok, is nu echt voorbij. Wie een duurzame relatie met millennials wil opbouwen, zal zich echt moeten verdiepen in hun manier van denken."
'Voor het geld had ik wel wat anders gestudeerd'
Annemijn Meeuwse (22) uit Kwadendamme werkt als ambulant hulpverlener bij Eigenz. ,,Als ik het voor het geld deed, had ik wel wat anders gestudeerd. Van sociaal pedagogische hulpverlening word je niet rijk, maar ik vind het wel ontzettend leuk en haal er veel voldoening uit.
Bij mijn vorige werk heb ik ontslag genomen, omdat ze er heel andere normen en waarden hadden. Ik besloot toen dat ik geen werk wil doen waar ik niet achter sta. Nu werk ik 32 uur per week en heb een contract voor onbepaalde tijd. Fijn, die zekerheid. En als ik straks een eigen huis wil kopen, kom ik makkelijker in aanmerking voor een hypotheek.”
‘Kantoorbaan opgezegd en gelukkiger dan ooit’
Waldemar Vroegop (24) uit Goes is mede-eigenaar van kitesurfschool- en shop Vertigo Sports in Vrouwenpolder. ,,Na mijn afstuderen kon ik meteen aan de slag bij een internetbureau. Het plaatje klopte: ik vond het leuk, had gezellige collega’s en deed waar ik voor had gestudeerd. Maar ik zat de hele dag achter de computer en ontdekte dat ik daar niet voor gemaakt ben.
Vorig jaar begon ik met Vertigo. Ik heb bewust leuk werk boven een carrière verkozen en ben gelukkiger dan ooit. Ja, het is keihard werken in de zomers. Maar ik ben elke dag op het strand en we verdienen genoeg om in de wintermaanden te reizen. Die vrijheid is me meer waard dan zekerheid."
'Zonder plezier hou ik het niet vol'
Joyce Caboor (23) uit Schoondijke werkt als zelfstandig fotograaf. ,,Geld verdienen en een leuke baan uitoefenen vind ik allebei belangrijk. Als ik mijn werk niet met plezier kan doen, zou ik het niet volhouden. Maar er moet natuurlijk wel genoeg geld binnenkomen om van rond te komen.
Omdat ik eigen baas ben, kan ik mijn werk zo leuk en afwisselend maken als ik zelf wil. Ik vind het fijn om zelf te kunnen bepalen hoeveel en welke opdrachten ik aanneem. Ondernemen is spannend, maar ik probeer voor wat financiële zekerheid te zorgen door een aantal uren per week pasfoto's te maken. De rest van de tijd kan ik op pad voor allerlei reportages."
'Ik wil de kans krijgen om me te ontwikkelen'
Jeremy Hill (29) uit West-Souburg is salarisadministrateur bij Dow Chemical. ,,Ik werk in een leuk team, doe waar ik voor heb gestudeerd en krijg de kans om me te blijven ontwikkelen. Dat vind ik belangrijker dan dat ik er veel mee verdien.
Het is mijn eigen keuze om fulltime te werken. Natuurlijk zou iets meer vrije tijd fijn zijn, maar dan zou ik salaris moeten inleveren en dat heb ik er niet voor over. Van dat geld ga ik liever leuke dingen doen in het weekend.
Ik ben blij dat ik een vast contract heb gekregen. Dat geeft zekerheid en een gevoel van waardering. Eerdere werkgevers konden mij niet in dienst nemen vanwege de crisis. Dat was steeds weer een teleurstelling.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zeevonk zorgt voor lichtspektakel langs Zeeuwse kustlijn: ‘Mooier dan ik ooit heb gezien’
ZOUTELANDE - ‘Magisch!’ vindt loods Bob Rijnaard de zeevonk rond het schip waar hij donderdagnacht mee over de Westerschelde naar Vlissingen voer. Twee uur lang was hij getuige van het natuurlijke schouwspel dat langs de kust kan ontstaan bij warm weer. ‘Zo mooi heb ik het nog niet eerder gezien!’ -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Nieuwdorper, die investeerders voor 5 miljoen oplichtte gepakt met 200 kilo drugs in Kanaaltunnel
In de Kanaaltunnel zijn twee mannen gearresteerd nadat 200 kilo drugs in hun bestelwagen was ontdekt. Eén van hen is de uit Nieuwdorp afkomstige Bram S. (60), die naam maakte als voetbalmakelaar en ook even hulptrainer was bij RAFC Antwerp. -
update 23.38
Valse melding: geen luchtballon neergestort bij Sas van Gent
SAS VAN GENT - Hulpdiensten zijn zondagavond massaal uitgerukt voor een neergestorte luchtballon. Althans, zo leek het. Ter plekke bleek het om een loos alarm te gaan.
-
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
podcast
Podcast de PZC deze week: Alexander wilde met kano naar Kreta, maar strandde in Zeeland
-
PREMIUMUPDATE 15.30
Rechts grijpt de macht in Reimerswaal, theater onthutst over schrappen subsidie: ‘terug naar de middeleeuwen’
KRUININGEN - Een conservatieve coalitie van SGP en Leefbaar Reimerswaal grijpt de macht in Reimerswaal. Ze houdt vast aan het omstreden standpunt dat de gemeente niet meedoet aan de ‘trend’ om inwoners genderneutraal te benaderen. En ze schrapt de subsidie voor Podium Reimerswaal. Tot woede van het bestuur, dat over een ‘dreun’ spreekt.