Jongeren leren hakken en zagen in Veere

VideoVEERE - Waar gehakt wordt, vallen spaanders en die vliegen je dan ook om de oren in het bos van Scoutcentrum Zeeland in Veere. Daar wordt het Zeeuws Houthakkerskamp gehouden; 38 jongens én meisjes van twaalf tot zestien jaar leren er in vier dagen hoe kundig en veilig met messen, zagen en bijlen om te gaan en hoe verantwoord een vuurtje te stoken. 

Het bijzondere kamp wordt sinds 1962 in Zeeland gehouden, de laatste tientallen jaren op het prachtige scoutingterrein aan het Veerse Meer. Bomen genoeg daar. ,,We zijn weer helemaal volgeboekt", zegt teamleider Floris van Wanrooij. ,,Er komen zelfs scouts uit Utrecht en Roosendaal." 

De deelnemers zijn verdeeld in twee groepen; de beginners en de experts. Beginners leerden onder meer een lepeltje kerven uit wilgenhout, de specialisten mochten hun eigen bijlsteel snijden en al echt bomen vellen. Daarnaast leerden ze bomen herkennen en allerlei wetenswaardigheden, zoals waarom een boomstam niet brandt en een gespleten houtje wel. Van Wanrooij: ,,Op de laatste dag is een grande ceremonie waar we de certificaten uitreiken. Daar zijn de ouders en soms zelfs grootouders ook bij. Dat is echt wel een dingetje."
De juiste swing te pakken krijgen bij het hakken, valt niet mee, maar is wel broodnodige kennis. Van Wanrooij: ,,Het laatste hakincident is gelukkig al veertien jaar geleden, toen hakte iemand met een bijl in zijn voet."
Delano (14) uit Goes en Daniël (14) uit Heinkenszand zijn wel even zoet met het omhakken van een boom. Uiteindelijk, na een half uur, komt er beweging in. ,,Van onderen!" 

Volledig scherm
Anne Vicari en Lucas van Belzen bedienen een trekzaag. © Lex De Meester
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement