Volledig scherm
Jolien Hemmes. © DirkJan Gjeltema

Jolien Hemmes uit Zierikzee bundelt brieven uit Deshima

BlogVLISSINGEN - Het schiereilandje Deshima in de haven van Nagasaki was van 1641 tot 1860 een Nederlandse handelspost. Japan was in die tijd een hermetisch gesloten rijk. Alleen via de Nederlandse handelaars op Deshima was er spaarzaam contact met de buitenwereld. 

Volledig scherm
© Vivi Techni Zierikzee

Jan Cock Blomhoff gaf van 1817 tot 1823 leiding aan de handelspost. Hoewel hij wist dat er geen westerse vrouwen in Japan werden toegelaten, reisde hij in 1817 met zijn vrouw Titia Bergsma, zoontje Johannes en kindermeisje naar Deshima. De shogun gaf de vrouwen geen verblijfsvergunning. In december van datzelfde jaar keerden Titia, Johannes en de oppas terug naar Nederland. Titia zou haar man niet meer terugzien, ze overleed op 35-jarige leeftijd in 1821. Jan Cock Blomhoff kwam pas drie jaar later terug.

Tijdens hun korte verblijf waren Titia en haar gezinsleden bezienswaardigheden. Titia’s portret met gekruld haar en halssnoer van bloedkoraal is tot op de dag van vandaag populair in Japan. Sinds 1817 is ze naar schatting op vier miljoen voorwerpen afgebeeld.

Honderd vellen

Ennius Bergsma, de vader van Titia, schreef een verslag over de reis van zijn dochter. Hij deed dat aan de hand van dagboekaantekeningen en brieven. Het idee was om een verhaal voor later op schrift te hebben, zodat Titia’s zoon Johannes zou kunnen lezen wat zijn ouders hadden meegemaakt. Het verslag beslaat zo’n honderd volgeschreven vellen papier.

Dat verhaal is nu met ruim honderd afbeeldingen in boekvorm verschenen. Jolien Hemmes uit Zierikzee trof het manuscript aan toen ze onderzoek verrichtte naar haar familie. In haar boek zijn de originele pagina’s opgenomen met een transcriptie. Er wordt verteld over de zeereis naar de Oost, het leven van expats in Batavia en de cultuur van Japan.

Brieven uit Deshima is een uitgave van Vivi Techni Zierikzee en is te bestellen via www.brievenuitdeshima.nl (256 pagina’s, 25,- euro).

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement