Volledig scherm
Rob Ruggenberg was een half jaar geleden op basisschool 't Klinket in Koudekerke waar hij op de foto ging met Noa van der Doel. © Lex De Meester

Jeugdboekenschrijver Rob Ruggenberg overleden

MIDDELBURG - Jeugdboekenschrijver Rob Ruggenberg is zaterdag 26 oktober overleden. Hij was 73 jaar. In het Zeeuwse was hij bekend door zijn historische jeugdromans die in Zeeland speelden of Zeeuwse hoofdpersonen hadden. Na een loopbaan als journalist voor onder andere ‘Trouw’ en ‘Brabants Dagblad’ debuteerde hij in 2006 met ‘Het verraad van Waterdunen’, over vluchtende weeskinderen in Zeeland in de beginjaren van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Hij was heel trots op de Prijs van de Jonge Jury in 2013 voor zijn roman ‘IJsbarbaar’.

Ruggenberg woonde in Best bij Eindhoven en had een ‘schrijfplek’ aan de Korendijk in Middelburg. 

‘De boogschutter van Hirado’ (2013) is met hoofdpersoon Reyer Willeboorts uit Veere Zeeuws getint. In het met de Thea Beckmanprijs bekroonde ‘Haaieneiland’ (2015)  draait alles om Roemer Jonasse uit Middelburg, die op de Thienhoven van ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen in 1721 en 1722 op zoek gaat naar het onbekende Zuidland. Zijn laatst verschenen boek 'Piratenzoon’ (2017) gaat over de zeeslag bij Sluis in 1604.

Voor zijn hele oeuvre kreeg hij in 2016 de Prijs van de Zeeuwse Boekhandel. Dat voelde, zei hij toen, ,,alsof Zeeland nu ook van mij houdt.” 

Vorige week rondde Ruggenberg zijn laatste boek af. Op zijn FaceBookpagina meldde hij: ,,Er staat wel ‘Definitieve versie’, maar dat is het uiteraard niet. Toch voelde het wel zo aan, toen ik zojuist op de Enter knop drukte, en het manuscript naar de uitgeverij stuurde. (...) Er is ook al een titel - ‘Offerkind’ - er is een prachtige voorplaat, geschilderd door Martijn van der Linde, en er is zelfs al een (voorlopige) website: www.offerkind.nl .