Volledig scherm
Jan Boskamp. © ANP/PZC

Jan Boskamp schiet 50 vrachtwagens vol Zeeuwse mossels weg: Mosselkaravaan is herboren

VIDEOYERSEKE - De traditionele mosselkaravaan van Yerseke wordt nieuw leven ingeblazen. Na 16 jaar vertrekken op 26 juni weer tientallen vrachtwagens vol Zeeuwse mosselen naar afnemers in Nederland en België. En niemand minder dan oud-voetballer Jan Boskamp verricht daarvoor het startschot. 

De mosselkaravaan luidt direct de start in van het nieuwe Zeeuwse mosselseizoen. De eerste oogst bodemcultuurmosselen wordt volgende week woensdag opgevist in de Oosterschelde. Een lange stoet met zeker vijftig vrachtwagens vertrekt vanuit Yerseke om de mossels af te leveren bij bedrijven in Nederland en (vooral) België. 

Het is voor het eerst in 16 jaar dat er weer een mosselkaravaan gaat rijden. In 2003 ging de traditie ten onder aan zijn eigen succes. De mosselsector kreeg de verkoop op die dag niet meer gebolwerkt. Maar nu heeft het Nederlands Mosselbureau toch besloten de traditie nieuw leven in te blazen. De sector kan de reclame op dit moment goed gebruiken. ,,Er wordt al jaren over gesproken, maar nu wordt het echt ten uitvoer gebracht”, zegt woordvoerder Tilly Sintnicolaas van het Mosselbureau. ,,Het is een mooie traditie waarbij we een prachtig product kunnen laten zien.”   

Liefhebber Jan Boskamp

Quote

Jan Boskamp blijkt ook nog een groot liefhebber van mossels.

Tilly Sintnicolaas, Nederlands Mosselbureau

Ook de mosselbedrijven zijn blij met de karavaan. ,,Dit is absoluut goed nieuws voor de mosselbedrijven”, zegt Inge Risdal, directeur bij  Aquamossel in Yerseke. ,,De mosselkwekers hebben het dit jaar al zo zwaar. Op sommige percelen in de Oosterschelde is ruim zestig procent van de mossels overleden vanwege de schuimalg. Wat extra aandacht voor de mossels is dan zeker goed.”  

Jan Boskamp, oud-voetballer en tv-analist bij Veronica Inside geeft volgende week woensdag het startschot voor de mosselkaravaan. ,,We zochten iemand die zowel in Nederland en België bekend is, en die ook nog Bourgondisch is”, zegt Sintnicolaas. ,,Dan kom je al snel bij Jan Boskamp uit. En hij blijkt ook nog een groot liefhebber van mossels”, lacht ze. 

De eerste mossels zijn woensdag te proeven aan een lange mosseltafel op een ponton bij De Oesterij in Yerseke. Een (voorlopige geheime) Zeeuwse chef-kok geeft er een kookdemonstratie. Om 12.30 uur vertrekt de stoet van de mosselkaravaan.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement