Volledig scherm
Jan Beckers © Ruben Oreel

Jan Beckers: vervolgonderzoek naar treinkaping is overwinning

VLISSINGEN - Dat er aanvullend onderzoek komt naar de beëindiging van de Molukse treinkaping bij De Punt noemt Vlissinger Jan Beckers de ‘belangrijkste overwinning van de Molukse gemeenschap sinds 1977’.

Beckers heeft zich als journalist, samen met een kaper die het bloedbad overleefde en de zus van een omgekomen kaper, jarenlang gestort op onderzoek naar wat er is gebeurd bij De Punt. Beckers was woensdag zelf bij de rechtszaak aanwezig. ,,Het was een mooie en waardige, maar ook een emotionele zitting”, vertelt Beckers. ,,De verjaring van de zaak is van de baan en de rechter erkent dat de verwondingen van de kapers zijn toegebracht door mariniers. De vraag is of dat opzettelijk is gebeurd of in de strijd.”

Uitsluitsel daarover kan nog jaren duren, verwacht Beckers. ,,Het gaat om waarheidsvinding. Om uit te zoeken wat exact in de trein is gebeurd. Daarom hoop ik niet dat de rechtszaak uitdraait op een schikking. Dit tussenvonnis was vandaag het hoogst haalbare. Ik zie het als een overwinning van de RMS en de eerste generatie Molukkers.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement