Volledig scherm
© Thinkstock

Jagers ingezet tegen verwilderde duiven bij Rilland

RILLAND - Ondanks reflectoren, knalapparaten, gaskanonnen, opblaasbare vogelverschikkers, stokken met linten, kunstroofvogels en vogelafweerpistolen hebben verwilderde duiven de gewassen van landbouwbedrijf Limagrain in Rilland beschadigd. Daarom heeft de provincie nu opdracht gegeven ze dood te schieten.

Limagrain heeft 100 hectare proefvelden bij Rilland, waar verschillende rassen zomertarwe en -gerst, peulvruchten en vlas worden uitgeprobeerd. Als deze gewassen schade oplopen, valt dat soms tien keer zo duur uit als bij reguliere akkerbouwbedrijven, omdat proeven pas een jaar later weer kunnen worden herhaald. Dat kan in de tienduizenden euro's lopen. 

Boosdoeners

Verwilderde duiven behoren tot de boosdoeners. Dat zijn geen beschermde vogels, maar dat betekent niet dat erop mag worden geschoten. Om ze met een geweer te bestrijden, moet expliciet een opdracht worden gegeven. Dat heeft het dagelijks provinciebestuur nu gedaan, om schade aan de percelen van Limagrain te beperken. Jagers mogen de populatie verwilderde duiven tot maximaal 200 meter rond de percelen uitdunnen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement