Volledig scherm
© Thinkstock

Jagers ingezet tegen verwilderde duiven bij Rilland

RILLAND - Ondanks reflectoren, knalapparaten, gaskanonnen, opblaasbare vogelverschikkers, stokken met linten, kunstroofvogels en vogelafweerpistolen hebben verwilderde duiven de gewassen van landbouwbedrijf Limagrain in Rilland beschadigd. Daarom heeft de provincie nu opdracht gegeven ze dood te schieten.

Limagrain heeft 100 hectare proefvelden bij Rilland, waar verschillende rassen zomertarwe en -gerst, peulvruchten en vlas worden uitgeprobeerd. Als deze gewassen schade oplopen, valt dat soms tien keer zo duur uit als bij reguliere akkerbouwbedrijven, omdat proeven pas een jaar later weer kunnen worden herhaald. Dat kan in de tienduizenden euro's lopen. 

Boosdoeners

Verwilderde duiven behoren tot de boosdoeners. Dat zijn geen beschermde vogels, maar dat betekent niet dat erop mag worden geschoten. Om ze met een geweer te bestrijden, moet expliciet een opdracht worden gegeven. Dat heeft het dagelijks provinciebestuur nu gedaan, om schade aan de percelen van Limagrain te beperken. Jagers mogen de populatie verwilderde duiven tot maximaal 200 meter rond de percelen uitdunnen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Dit vinden Zeeuwen het gevaarlijkste fietspad: ‘Het is smal, druk en pikdonker’
  PREMIUM
  poll / video

  Dit vinden Zeeuwen het gevaarlijk­ste fietspad: ‘Het is smal, druk en pikdonker’

  VLISSINGEN - Zeeland telt in vergelijking met andere provincies veel onverlichte fietspaden waar brommers en fietsers met knikkende knieën overheen rijden. Het Jaagpad tussen Vlissingen en Middelburg boezemt de meeste angst in. Duizenden forenzen en scholieren razen dagelijks over het smalle pad langs het Kanaal door Walcheren. Het levert vaak gevaarlijke situaties op, vooral tijdens de donkere dagen.
 2. Leefbaar Reimerswaal: ‘Beheerder dorpshuis Krabbendijke onmiddellijk ontslaan’
  PREMIUM

  Leefbaar Reimers­waal: ‘Beheerder dorpshuis Krabbendij­ke onmiddel­lijk ontslaan’

  KRABBENDIJKE - Raadslid Marien Weststrate vindt dat de gemeente Reimerswaal dorpshuis De Meiboom in Krabbendijke moet sluiten en de beheerder moet ontslaan. In het dorpshuis trof de politie eerder deze week een hennepplantage aan. Weststrate wil dat De Meiboom voor minimaal drie maanden dicht gaat. ,,En de beheerder moet met onmiddellijke ingang worden ontslagen", zegt de fractievoorzitter van Leefbaar Reimerswaal.