Volledig scherm
De rechtbank in Middelburg. © Guido van der Heijden

Jaar cel voor mantelzorgers die Middelburgse Ko beroofden

MIDDELBURG - Het Middelburgse echtpaar V. de R. (43) en zijn echtgenote F.W. (41) is na een langslepende rechtszaak vandaag veroordeeld tot een celstraf van een jaar. De rechtbank in Middelburg vindt bewezen dat de twee de toen 85-jarige ‘Ko’ als mantelzorgers hebben bestolen en zorg hebben onthouden.

De straf is hoger dan de eis. ,,Deze zaak staat niet op zichzelf. Mensen moeten kunnen vertrouwen op hun mantelzorger”, aldus de rechtbank.

In juridische termen is het ‘nalaten van zorg’ gelijk aan mishandeling. Het echtpaar wierp zich in de jaren tussen 2013 en 2015 op als mantelzorger voor de oude en dementerende Ko. Volgens de rechtbank was zijn ziekte vanaf begin 2014 zo ver gevorderd dat het voor iedereen duidelijk moet zijn geweest dat hij wilsonbekwaam was. 

Voor zichzelf zorgen kon hij nauwelijks.  Na meldingen van buren ging de politie eind 2015 de woning van Ko binnen en trof hem daar vervuild en ondervoed aan. Hij werd opgenomen in een inrichting, waar hij een half jaar later overleed.

Het bleek dat de twee Ko in de tussentijd geld hadden afgetroggeld. Zo was er een testament met W. en De R. als enige erfgenamen en kregen ze een bedrag van een dikke ton geschonken. Daarnaast waren er nog legio bankoverschrijvingen met een valse handtekening waarmee geshopt werd op onder meer Marktplaats.