Volledig scherm
Kamerlid Frank Futselaar © ANP

Is 100 miljoen voor vergister Rilland waanzin?

DEN HAAG - De SP vreest dat een subsidie van 100 miljoen euro aan een mestvergistingsinstallatie in Rilland weggegooid geld is. Dat blijkt uit vragen van Kamerlid Frank Futselaar aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Vorige week werd bekend dat energieleverancier Engie de subsidie krijgt voor een mestvergister van 18 MW. Die kan per jaar 200.000 ton mest en plantaardig afval verwerken, iets minder dan twintig vrachtwagens per dag. 

Futselaar wil weten waarom het ministerie zo'n mega-investering rendabel acht. Hij wijst op een uitspraak van biochemicus en hoogleraar Lucas Reijnders die subsidies voor vergisters betitelt als 'ecologische waanzin en boerenbedrog'.

Futselaar maakt zich ook zorgen over het effect op de omwonenden. Hij wil weten op welke afstand van woon- of werkgebied de vergister komt. 'Zijn er gezondheidsrisico's of kansen op geluids- en geurhinder voor direct omwonenden of mensen die daar veelvuldig verblijven? Kunnen in het geval van calamiteiten giftige gassen worden afgevoerd?' De SP'er vraagt hoe de bewoners worden geïnformeerd over de vergistingsinstallatie en of ze een mogelijkheid tot inspraak krijgen.