Volledig scherm
Een veilig kettingslot. Foto: ANP

Inbrekers gebruiken steeds vaker de Bulgaarse methode

TERNEUZEN - Januari scoorde volgens de politie hoog qua woninginbraken of pogingen daartoe in Zeeuws-Vlaanderen. In totaal kwamen er veertig meldingen binnen.

Hierbij viel op dat de laatste tijd veelvuldig de zogenaamde Bulgaarse methode wordt gebruikt. Hierbij wordt de slotplaat verbogen waarna het cilinderslot wordt afgebroken. Vervolgens kan met een cilinderslot, dat de verdachte bij zich heeft, toegang verschaft worden tot de woning.

De politie adviseert bewoners hun hang- en sluitwerk nog eens goed na te kijken en zogenaamde 'blinde' slotplaten aan te brengen met minimaal een twee sterren SKG keurmerk. Deze platen zijn niet te verbuigen. Bij sommige inbraakpogingen is het bij een poging gebleven dankzij de goede kwaliteit van het hang- en sluitwerk, al dan niet in combinatie met een goede verlichting met bewegingssensor, aldus de politie.

Verder zijn de afgelopen tijd in verschillende appartementencomplexen in Hulst inbraken gepleegd. Hierbij waren geen sporen van braak aanwezig. Mogelijk dat de verdachten zijn binnengekomen door middel van flipperen of hengelen. Dit kan worden voorkomen door bij het verlaten van de woning de deur extra op slot te draaien en niet alleen maar dicht te trekken.

In Oostburg werden op een avond vier woningen bezocht waarbij de daders werden overlopen. Ze konden echter vluchten en werden niet meer aangetroffen. Hun werkwijze leek overeen te komen met die van de daders van de woninginbraken in Nieuw-Namen en omgeving van begin januari. Deze inbraken werden in de vroege avond gepleegd waarbij op grove wijze de achterdeur werd opengebroken.

De buit blijkt de laatste tijd voornamelijk te bestaan uit sieraden. ''Dus zorg voor een goede documentatie van uw sieraden, liefst in combinatie met foto's'', geeft de politie als tip.

Ook hondenbezitters kunnen volgens de politie een belangrijke bijdrage leveren aan het opsporen en voorkomen van inbraken. Vaak lopen zij in de avonduren nog even en rondje met de hond en zien dan soms personen of voertuigen die niet in het normale straatbeeld thuishoren. 'Waarschijnlijk is het meestal niets bijzonders, maar soms blijkt dat men de verdachte(n) van een inbraak heeft gezien.'