Verkoopster Anna van de Fruit Shop met blauwe handschoentjes aan het werk met de kassa op de markt in Vlissingen.
Volledig scherm
Verkoopster Anna van de Fruit Shop met blauwe handschoentjes aan het werk met de kassa op de markt in Vlissingen. © Lex de Meester

In maart waren er in winkelharten Vlissingen en Middelburg veel meer mensen op de been dan elders

POLLVLISSINGEN - Ondanks de oproep van het kabinet om binnen te blijven vanwege het coronavirus, liepen er in de winkelstraten in Middelburg en Vlissingen in maart bijna twee keer zoveel mensen als in andere binnensteden.

Na de aankondiging van het kabinet op 15 maart om scholen en horeca te sluiten, zakte het aantal getelde passanten tot het landelijk gemiddelde, om daarna weer flink toe te nemen.

Dat blijkt uit passantenonderzoek van bureau RMC Smart Retailing uit Amsterdam. Het bureau heeft vanaf 1 februari het aantal passanten in een reeks kernwinkelgebieden gemeten. Dat gebeurt met wifi-sensoren die 24 uur per dag elke drie seconden passanten registreren.

Poll

Ik begin het leven buitenshuis te missen

 • Eens (69%)
 • Oneens (31%)
996 stemmen

Pieken

Volgens directeur Huib Lubbers van RMC werd het na de oproep om thuis te werken (op 12 maart) en het kabinetsbesluit om scholen en horeca te sluiten (15 maart) niet meteen stil in Middelburgse en Vlissingse winkelstraten. Op 13 en 14 maart waren er pieken in Vlissingen met per dag tussen de 8000 en 9000 getelde passanten. Het centrum van Middelburg bereikte zaterdag 14 maart een piek van 8000 passanten. Ook in Goes en Terneuzen is gemeten, maar die cijfers moeten nog worden verwerkt.

Lubbers: ,,Kijkend naar de tellingen kwam het besef dat het veiliger is om binnen te blijven pas op 21 maart. Toen zag je de index kelderen naar 20 procent van het aantal passanten dat voor de coronacrisis werd geteld. Vervolgens zie je dat het vrijdag 27 maart weer erg druk is in Vlissingen. Ruim dubbel zoveel mensen als in een gemiddelde binnenstad. Wat je daaruit mag afleiden? Misschien zijn Zeeuwen wat eigenwijzer. Pas sinds afgelopen zaterdag lopen Vlissingen en Middelburg in de pas met het landelijk gemiddelde.”

 1. Inger zag na maanden gehandicapte Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’
  PREMIUM
  video

  Inger zag na maanden gehandicap­te Rosan weer: ‘Ik moest mijn eigen dochter ontlopen’

  HEINKENSZAND - Dan lacht ze, dan weer huilt ze, dan wordt ze 's nachts wakker en schreeuwt om mama en papa. Rosan Ouwerkerk uit Heinkenszand is 27 jaar maar heeft het ontwikkelingsniveau van een peuter en kan niet praten. Leg dan maar eens uit waarom papa en mama al maanden niet meer op bezoek mogen komen vanwege een sluimerend virus dat rondwaart in de samenleving. ,,Ik moest de tas met ijsthee en chips voor haar aan het hek hangen, want ze mocht ons echt niet zien", vertelt moeder Inger.