Deelnemers aan de bijeenkomst in aquathermische installatiebouw in de wijk Ouverture in Goes.
Volledig scherm
PREMIUM
Deelnemers aan de bijeenkomst in aquathermische installatiebouw in de wijk Ouverture in Goes. © Johan Van Der Heijden

In Goes werkt het al lang: warmte uit water in plaats van gas. Wie volgt?

GOES - Water genoeg in Zeeland. Dus volop kansen voor aquathermie, zou je denken. Aquathermie is een techniek waarbij in de bodem opgeslagen warm water wordt benut voor verwarming van gebouwen. Het is een van de alternatieven voor het gebruik van aardgas. In Goes hield het Netwerk Aquathermie, toepasselijk afgekort tot NAT, donderdag een bijeenkomst over de praktische toepassing van deze techniek. 

Het was de vierde keer dat het NAT specialisten, ervaringsdeskundigen en andere  geïnteresseerden uit heel het land had uitgenodigd. Een van de redenen om voor Goes te kiezen, is dat Zeeland voorop loopt. Elke regio moet een Regionale Energie Strategie (RES) opstellen. Zeeland is de eerste regio die de strategie zo goed als af heeft. Daarnaast heeft de gemeente Goes ervaring met aquathermie. 

In de Goese wijk Ouverture werkt het al

Het grootste project is te vinden in de wijk Ouverture, waar al een jaar of vijftien 423 woningen, 2 gebouwen met in totaal 79 appartementen en een school aangesloten zijn op een warmtenet dat gebruikmaakt van aquathermie. Bij deze  installatie, tegenwoordig eigendom van DNWG, kregen de deelnemers aan de community of practice uitleg over de werking. Via een leidingennet wordt het water van rond de 11 tot 15 graden naar de woningen gebracht. Met een elektrische warmtepomp wordt de watertemperatuur verhoogd tot een graad of 30 voor de verwarming, of hoger voor tapwater.