Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

In 1 jaar 8 wielrenners overleden in Zeeland

HULST - In één jaar tijd zijn er in Zeeland zeker acht fatale incidenten met wielrenners geweest. Maandagavond overleed bij Absdale weer een toerfietser bij een aanrijding met een auto. Opvallend is dat het bijna allemaal gaat om wat oudere fietsers. 

Het ongeluk in Absdale gebeurde rond 19.30 uur. Het slachtoffer is een 60-jarige man uit Terneuzen. De automobilist is aangehouden, hij bleek dronken en niet in het bezit van een geldig rijbewijs.

Zondag overleed een wielrenner op de Zandstraat in Hulst. De 64-jarige man uit het Belgische Temse kwam in aanraking met een personenauto, een grijze Opel Vectra. De bestuurder ervan reed door en was ook maandagmiddag niet achterhaald. Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd. De politie houdt er rekening mee dat de renner onwel is geworden, voordat hij door de auto werd geraakt.

Vooral oudere mannen

Sinds vorig jaar juli zijn acht toerfietsers in de provincie overleden. Een opmerkelijk hoog aantal, want over de periode 2007-2016 zijn slechts drie fatale incidenten terug te vinden. 

Bij vrijwel alle ongelukken gaat het om wat oudere mannen. Het jongste slachtoffer was 47 jaar, het oudste 78 jaar. Van twee wielrenners zijn geen gegevens bekend. In meerdere gevallen was er sprake van (het vermoeden van) onwelwording, die leidde tot een valpartij.

'Geen landelijke trend'

Quote

Ik hoop dat het toeval is

Esther van der Heijden van wielersportbond NTFU

,,Ik hoop dat het toeval is”, zegt Esther van der Heijden van wielersportbond NTFU over de reeks incidenten met oudere toerfietsers in Zeeland. ,,Wij merken niet dat het landelijk een trend is.” De bond heeft geen actief beleid als het gaat om oudere fietsers. Van der Heijden verwacht niet dat toerfietsers een groter risico lopen dan andere sporters. ,,Maar als je op de racefiets onwel wordt, heb je een grotere kans dat een ongeluk ontstaat.”

De NTFU bood enige tijd sportmedische keuringen met korting aan , maar stopte daarmee omdat er weinig animo voor was.

Poll

Wielrenners horen niet in het verkeer

  • Eens (77%)
  • Oneens (23%)
4122 stemmen