Volledig scherm
De Helena Cora lag tegen een zandplaat. © Mario Rentmeester / KNRM Hansweert

Hulpdiensten snellen toe na melding zinkend binnenvaartschip bij Sloehaven

UPDATE / VIDEOVLISSINGEN-OOST - Sleep-, loods- en reddingboten zijn dinsdagmiddag naar de Sloehaven gesneld na een melding dat binnenvaartschip Helena Cora daar zinkende was.

De melding dat het schip water maakte kwam om 15.55 uur binnen bij de Kustwacht. Aan boord van het schip waren op dat moment de schipper, zijn vrouw en twee kinderen. De vrouw en de kinderen werden aan boord genomen door een loodsboot. De bergers Multraship en Kotug Smit Towage onderzochten eerst hoe het schip kon worden geborgen, wat lastig was, omdat het instabiel lag. Rond 19 uur lukte het toch; de Helena Cora kwam los en werd door twee sleepboten en onder begeleiding van nog drie andere slepers naar de Sloehaven gebracht. 

Het schip was dinsdagmiddag op weg gegaan van Vlissingen-Oost naar Antwerpen, met een lading aluminium blokken. Bij het verlaten van de Sloehaven begon het schip slagzij te maken, vermoedelijk doordat de lading was gaan schuiven. De schipper legde de Helena Cora daarop tegen een zandplaat ter hoogte van de Kaloot. Voor zover bekend is het schip niet lek geraakt. Diverse sleepboten, waaronder de Multratug 27, en een dienstvaartuig van Rijkswaterstaat, de RWS 79, zijn bij het schip gekomen.

Het schip bevindt zich volgens tweets van  Maritieme Wereld ter hoogte van boei 2A. Reddingboten van de KNRM-stations Westkapelle, Hansweert en Breskens zouden zijn opgeroepen om assistentie te verlenen. De vrouw en de kinderen worden met de snelle redeboot Pioneer van het Nederlands Loodswezen naar de Koopmanshaven in Vlissingen gebracht.

Volgens de gegevens van MarineTraffic is de Helena Cora een binnenvaartschip dat onder Nederlandse vlag vaart met een lengte van 73 meter en een breedte van 8,2 meter.

Volledig scherm
De Helena Cora werd omringd door sleepboten. © Harmen van der Werf
Volledig scherm
De Helena Cora lag op een zandplaat. © Frans Bosscha
Volledig scherm
Rond 19 uur werd het schip van de zandplaat getrokken. © Harmen van der Werf
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement