Volledig scherm
© Waterschap Scheldestromen

‘Huishoudens betalen ongemerkt steeds meer aan waterschap’

MIDDELBURG - Ongemerkt komt een steeds groter deel van de waterschapslasten op het bordje van huishoudens. Bedrijven profiteren daarvan.

Dat stelt Lou Waterman van de Algemene Waterschapspartij (AWP) Zeeland. Hij maakt zich daar zorgen over en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het dagelijks bestuur van waterschap Scheldestromen.

Een van de voornaamste belastingen is de watersysteemheffing. Die is, in het geval van eigenaren van onroerend goed, gebaseerd op de WOZ-waarde van het pand.

De afgelopen jaren is de waarde van woningen harder gestegen dan bij bedrijven. Het gevolg is, volgens Waterman, dat het aandeel van woningen in de heffing steeds groter wordt en die voor niet-woningen elk jaar iets kleiner. ,,Daardoor stijgen de lasten van de huiseigenaren en van huurders sneller dan de lasten voor bedrijven.”

Wat de AWP betreft is ‘deze sluipende toename’ reden om een correctie toe te passen. Dat kan in de begroting voor 2021. Voor 2020 is dat niet meer ‘praktisch uitvoerbaar', aldus Waterman, omdat die begroting al bijna klaar is.

Volledig scherm
Lou Waterman (Algemene Waterschapspartij) © Waterschap Scheldestromen
  1. Ook Tessa staakt: ‘Soms zit ik langer achter de pc dan dat ik met een patiënt kan praten’
    PREMIUM
    video / poll

    Ook Tessa staakt: ‘Soms zit ik langer achter de pc dan dat ik met een patiënt kan praten’

    TERNEUZEN - Verpleegkundige Tessa Wijkhuijs (23) staakt woensdag mee. Net als haar collega’s van ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen, Hulst en Oostburg. Ze draait zondagsdienst. Uit protest. Tegen een te lage waardering van haar werk en ze vindt dat patiënten niet altijd de zorg krijgen die ze verdienen. ,,Dat moet anders! Soms zit ik meer achter de computer, dan dat ik tijd heb om iemand te vragen hoe het nu écht gaat.”