Volledig scherm
Kandidaat-gedeputeerden Jo-Annes de Bat, Anita Pijpelink, Harry van der Maas en Dick van der Velde. © Marcelle Davidse/Oscar van Beest/Peter Geluk/VVD Zeeland

Huidige coalitie gaat door zonder Forum voor Democratie

MIDDELBURG - Forum voor Democratie (FVD) gaat niet meeregeren in Zeeland. Samenwerking met de huidige coalitie van CDA, SGP, VVD en PvdA is ‘niet onhaalbaar’, zegt ‘preformateur’ Ad Schenk in zijn vrijdag gepresenteerde advies, maar vergt wel ‘een langdurig en complex traject’ waarin hij ‘serieuze afbreukrisico’s’ ziet.

Omdat dergelijke afbreukrisico’s ook gelden voor alle vierpartijencombinaties met FVD, stelt Schenk voor dat CDA, SGP, VVD en PvdA opnieuw proberen een provinciebestuur te formeren. CDA-lijsttrekker Jo-Annes de Bat wil daar dinsdag mee beginnen.

Hobbels

Nadat informateur René Verhulst vorige week adviseerde een college mét FVD samen te stellen, kreeg Schenk van De Bat een week de tijd die mogelijkheid nog eens serieus te verkennen, aangezien er bij de huidige coalitie veel twijfels bestaan. Ook Schenk ziet te veel hobbels.

In vrijwel alles zitten CDA, SGP, VVD en PvdA op één lijn. Ze willen een stabiele coalitie die vooraf duidelijke afspraken maakt. Met Forum erbij is dat niet gegarandeerd, schat Schenk in, omdat daar nog niet alle standpunten vastliggen. Daarbij komt dat FVD tussentijds via referenda de mening van de Zeeuwse burger wil peilen. De andere vier partijen zijn niet zeker of de fractie van Forum met één mond gaat spreken en hoeveel licht er zit tussen landelijke en Zeeuwse standpunten. Op de vraag hoeveel comfort de FVD hun hierin kan bieden, heeft de partij aangegeven ‘niet te zijn opgericht om andere partijen comfort te bieden’.

Windmolens

Over klimaatmaatregelen wordt ook verschillend gedacht. De huidige coalitie wil de doelstellingen uit het landelijke klimaatakkoord halen. FVD wijst niet alle windmolens of zonneweiden af. Om kapitaalvernietiging te voorkomen kunnen bestaande plannen doorgaan. Maar de partij is zeer kritisch over nieuwe initiatieven en wil de bevolking daar een stem in geven.

De ‘dynamische’ manier van regeren die Forum voorstaat, levert voor alle partijen te veel afbreukrisico’s op, concludeert Schenk. Hij denkt wel dat het nieuwe provinciebestuur een aantal standpunten van FVD kan meenemen in een Statenagenda, een regeerakkoord dat rekening houdt met zoveel mogelijk partijen.

De Bat is het daar mee eens. ,,Je wil aan de slag om iets te bereiken. Je gaat niet een periode van vier jaar in met het doel: we zien wel waar we uitkomen. Waar ik wel blij mee ben is dat Forum het niet heel erg oneens is met andere partijen. Dat betekent dat een Statenagenda breed kan worden opgezet.”

Teleurgesteld

Fractieleider Fred Walravens van FVD is teleurgesteld. Hij snapt de analyse van Schenk, maar is het niet eens met de conclusie. ,,Ik vind het heel jammer. De vier coalitiepartijen denken overal hetzelfde over. Dan is het logisch dat een formatie met een vijfde partij wat langer gaat duren. Daar moet je extra tijd voor durven nemen. Kennelijk was daarvoor onvoldoende vertrouwen.”

Zeeland koerst nu aan op een college met de gedeputeerden Jo-Annes de Bat (CDA), Harry van der Maas (SGP), Dick van der Velde (VVD) en Anita Pijpelink (PvdA).

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement