Volledig scherm
Onderhoudswerk aan een pulskor bij de vismijn van Vlissingen. © Ruben Oreel

Hoop op behoud pulsvisserij

DEN HAAG - Staatssecretaris Martijn van Dam heeft de moed nog niet opgegeven voor behoud van het elektrisch vissen ofwel pulsvisserij.

In een overleg met de Tweede Kamer zei hij dinsdagavond dat hij zich niet kan voorstellen dat tegenstanders Frankrijk en Denemarken hun verzet handhaven, als nog lopende onderzoeken naar de effecten van pulsvisserij zijn afgerond. 

Van Dam is ervan overtuigd dat die positief zullen uitpakken. Elektrisch vissen geeft alvast minder bodemberoering dan het vissen met traditionele netten met zware wekkerkettingen.

Nederland wordt afhankelijk van het oordeel van Frankrijk en Denemarken, omdat de beslissing over het al dan niet permanent toestaan van elektrisch vissen wordt gelegd bij het regionaal visserijberaad van Noordzeelanden.

De Europese verordening waarin dit is vastgelegd, komt donderdag aan de orde in de Europese raad van visserijministers. Nederland zal zich dan van stemming onthouden. 

Verschillende Kamerleden drongen er dinsdagavond bij Van Dam op aan om tegen te stemmen. Hij wees dat af. ,,Als je je van stemming onthoudt, is dat ook een krachtig signaal, zonder je positie te verliezen.''

Pulsvisserij is bijna een exclusief Nederlandse visserijmethode. De Europese Commissie heeft er 84 ontheffingen voor verleend die tot en met 2019 gelden. Komt er geen algemene toelating van elektrisch vissen, dan moet dat aantal terug naar 22.

  1. Veel onrust bij Vogelopvang De Mikke. Hulp aan gewonde dieren staat op losse schroeven
    PREMIUM

    Veel onrust bij Vogelop­vang De Mikke. Hulp aan gewonde dieren staat op losse schroeven

    MIDDELBURG - Bij Vogel- en Zoogdieropvang De Mikke zijn ze geschrokken van de sluiting van het vogelhospitaal in Naarden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) legde deze week beslag op bijna alle medicijnen van het Naardense opvangcentrum voor zieke vogels wegens overtredingen van de diergeneesmiddelenwetgeving. Daardoor kunnen de dieren niet meer worden geholpen, stelt het vogelhospitaal.