Volledig scherm
© Thinkstock

Hoop gloort voor honderden Zeeuwen met Hepatitis

GOES - Hoop gloort voor enkele honderden Zeeuwse Hepatitis B/C-patiënten. Zij komen mogelijk in aanmerking voor een nieuwe behandelmethode. Deze maand worden zij daarvoor benaderd door hun huisarts. 

De GGD heeft in samenwerking met het laboratorium van het ADRZ mensen opgespoord die mogelijk chronische hepatitis hebben en daarvoor niet in behandeling zijn. De maandelange klus, waarvoor allerlei databases zijn uitgeplozen, leverde uiteindelijk zo'n driehonderd namen op. Dat was niet makkelijk, aangezien talloze mensen wel eens een bloedtest hebben ondergaan. Maar aangezien hepatitis voorheen een chronische aandoening was zonder behandeling, zijn patiënten die ooit positief testten uit beeld verdwenen. Mogelijk zijn zij ook niet op de hoogte van de nieuwe behandelmethode, die sinds afgelopen zomer voorhanden is.   

De nieuwe behandeling bestaat uit een kuur van twaalf weken. Die moet voorkomen dat een langdurige infectie zich ontwikkelt tot levercirrose of -kanker. Alle zorgverzekeraars vergoeden de behandeling. 

Overigens zijn nog niet alle patiënten gevonden, denkt de GGD. De organisatie roept mensen die in het verleden hepatitis B of C hebben gehad en niet genezen zijn (of dat niet zeker weten) contact op te nemen met hun huisarts of met de afdeling infectieziektenbestrijding van de GGD.

Hepatitis B wordt overgedragen door onveilig seksueel- of bloedcontact. het kan een acute leverinfectie veroorzaken. Bij 5 tot 20 procent van de patiënten wordt de infectie chronisch. Hepatitis C wordt voornamelijk overgedragen via bloed en onzorgvuldig gebruik van (drugs)injectienaalden. De acute infectie gaat bij 80 procent van de mensen over in een (gevaarlijke) chronische infectie.   

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Tbs met dwangverpleging geëist tegen gewelddadige Hagenaar

    Tbs met dwangver­ple­ging geëist tegen gewelddadi­ge Hagenaar

    MIDDELBURG – De 31-jarige Hagenaar M. B. zou in ieder geval een tbs met dwangverpleging plus de zes weken cel van een eerder vonnis opgelegd moeten krijgen, vindt de officier van justitie in Middelburg. B. wordt ervan verdacht op 2 juni van dit jaar in Vogelwaarde zijn partner ernstig te hebben mishandeld en een dag later haar vader te hebben bedreigd. Zo zou hij haar bij de haren hebben gepakt, tegen de grond hebben gesmeten, tegen haar rug hebben getrapt en de keel hebben dichtgeknepen. Haar vader had hij gedreigd ‘dat kolere kot in de fik te steken’ en iedereen die in de weg stond ging opruimen.
  2. Twee jaar cel geëist voor klap met hamer

    Twee jaar cel geëist voor klap met hamer

    MIDDELBURG - Tegen de 38-jarige C. H., zonder vaste woon- of verblijfplaats, is maandag in Middelburg een gevangenisstraf van twee jaar geëist. ook zou ze nog een celstraf van zes weken moeten uitzitten van een eerder vonnis. De vrouw wordt ervan verdacht op 8 april van dit jaar een oudere man bij wie zij tijdelijk inwoonde met een klauwhamer tegen zijn hoofd te hebben geslagen. De man liep daardoor een gebroken neus en een bloedend oor op. Kort daarvoor zou zij hem met een mes in de rug hebben gestoken. Volgens de vrouw viel het allemaal wel mee. De klauwhamer kwam eigenlijk tegen zijn hand aan en door de klap eindigde die hard op zijn neus. Het mesje was een tomatenmesje geweest en was niet meer dan een prikje geweest. ,,Een poging doodslag en een eenvoudige mishandeling, concludeerde de officier van justitie.’' De achtergrond van de delicten lag in de relationele sfeer. De man dacht een relatie met haar te hebben en eigenlijk was H. daar helemaal niet van gediend. Toen hij op de bewuste dagen in een geïrriteerde sfeer avances maakte regeerde zij met de hamer en het mesje.