Volledig scherm
Hoog water stroomt de kade op aan de Koopmanshaven in Vlissingen. © Ruben Oreel

Hoogste waterstand sinds 1953

NEELTJE JANS - Afgelopen nacht om 4.00 uur is een waterstand van NAP + 3,99 m bij Vlissingen gemeten. Dit is de hoogst gemeten waterstand in Zeeland sinds 1953.

Het waterschap zette ruim honderd mensen in om de de dijken langs de Westerschelde en de Noordzeekust te inspecteren. Zij hebben in eerste instantie geen ernstige schades geconstateerd. Vanochtend om 10.00 uur is het laag water en kan er nog een keer echt goed gekeken worden.
Op verschillende plaatsen in Zeeland langs de Noordzeekust heeft er wel duinafslag plaatsgevonden. De geasfalteerde oprit aan de zeekant bij Koudekerke is ingestort. Het pad is daardoor niet meer toegankelijk, maar dit heeft geen invloed op de sterkte van de waterkering.
Dijken langs de Oosterschelde zijn vannacht niet geïnspecteerd, omdat de Oosterscheldekering is afgesloten gold daar fase 1 (staat van paraatheid). Op laag water worden daar morgen wel de dijken geïnspecteerd op schades.

De storm en het hoge water leidden gisteren in Zeeland vooral tot overlast. Veolia voer met één veerboot een beperkte dienstregeling tussen Vlissingen en Breskens. De zeesluis in het kanaal bij Terneuzen werd gesloten en de scheepvaart op dat traject tijdelijk gestremd.

Volledig scherm
Bij Dishoek is door duinafslag een overgang compleet verdwenen © Koen de Vries