Honderden mensen bij klimaatmars in Middelburg

VideoMIDDELBURG - In Middelburg werd vrijdagmiddag een klimaatmars gelopen. Zo'n vierhonderd mensen deden daar aan mee. De wandeltocht begon en eindigde op het Abdijplein.

De mars werd georganisserd door directeur Ira von Harras van de Zeeuwse Milieu Federatie, naar voorbeeld van de Klimaatmars die afgelopen zondag in Amsterdam plaatsvond. Ook in Middelburg hebben deelnemers spandoeken bij zich. Ze maakten muziek en riepen leuzen als ‘Another world is possible!’. Aansluitend vond een verkiezingsdebat over klimaat en natuur plaats in de ZB. 

Volledig scherm
Wiebe de Haan en Flore van Sparrentak: ,,Ik ben blij dat deze klimaatmars in de buurt is. We laten zien dat wij in Zeeland ook meetellen.” © Lex De Meester

Aan de klimaatmars deden kinderen, jongeren en ouderen mee. Rozemarijn Ideler uit Koudekerke had haar zesjarige dochter Desiny-Jane meegenomen naar Middelburg. Op het T-shirt van het meisje stond de tekst van een liedje van Hans van der Werf: ‘Ik houd van de dieren, de bomen en de wereld’. ,,,Ik loop mee voor een betere wereld”, zegt Ideler. ,,Ik wil dat mijn kind later ook in een gezonde omgeving kan leven”, zegt Rozemarijn. ,,Als we doorgaan met deze weggooimaatschappij, dan bestaat de wereld straks niet meer. Het klimaat verandert heel snel. Er is meer bewustwording nodig bij de mensen.”

Scholieren

Scholieren die mee wilden doen aan de klimaatmars in Middelburg kregen de volle steun van de meeste Zeeuwse onderwijsinstellingen. Vertegenwoordigers van het onderwijs riepen alle scholen in een brief op hun leerlingen de kans te geven van zich te laten horen. 

Volledig scherm
Matties Dellaert: ,,Als we zo doorgaan, ben ik bang dat de aarde kapot gaat en dat Nederland zal overstromen.” © Lex De Meester

Flore van Sparrentak (18) uit Middelburg en Wiebe de Haan (19) uit Oost-Souburg hoefden niet te spijbelen, want ze waren toch al vrij. ,,Maar we waren zeker gaan spijbelen als het moest. Geen probleem”, zegt Flore. De twee scholieren van de SSG Nehalennia gingen op 7 februari al naar Amsterdam voor een scholierenstaking tegen klimaatverandering. ,,Ik ben blij dat deze klimaatmars in de buurt is. We laten zien dat wij in Zeeland ook meetellen.” Flore hoopt dat meer mensen zich bewust worden van de klimaatverandering. ,,Het is gewoon niet ok hoe we met de wereld omgaan. Grote bedrijven moeten een milieuvriendelijker beleid voeren, en de mensen moeten meer op hun voeding letten. Ik eet zelf wel vlees. Da’s misschien een beetje hypocriet, maar ik ben van plan om te gaan stoppen.” 

‘Bang dat het al te laat is’

Met een groene muts op zijn hoofd en bord in zijn hand loopt de 12-jarige Matties Dellaert uit Vlissingen mee. ,,Als we zo doorgaan, ben ik bang dat de aarde kapot gaat en dat Nederland zal overstromen. Ik vind dat er te veel fabrieken zijn en dat de CO2-uitstoot te hoog is. Er zijn te veel diesel auto’s: daar moet wat aan gedaan worden, kilometerheffingen bijvoorbeeld. Mark Rutte wil dat helaas niet. Eigenlijk ben ik bang dat het al te laat is, dat we de aarde al hebben verpest. Duurzaam leven is namelijk ook erg duur en ik denk dat daarom weinig mensen dat doen. We eten thuis minder vlees. Ik wil later ik duurzaam leven, al hoop ik dat het tegen die tijd niet meer nodig is. Ik was al uit van school, maar anders was ik alsnog gegaan. Dat mocht gelukkig ook van school. Ik vind het belangrijk om mee te lopen.”

Volledig scherm
© Cornelleke Blok
Volledig scherm
© Cornelleke Blok
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement