Volledig scherm
PREMIUM
Op de Haringvreter mogen 150 damherten verblijven. Bij een groter aantal lijdt de natuur van het eiland in het Veerse Meer volgens Staatsbosbeheer onder de aanwezigheid van de herten. Nu zitten er dik 500 herten. © Celine Polane, Staatsbosbeheer

Honderden damherten op eilandje in Veerse Meer krijgen de kogel

MIDDELBURG - Staatsbosbeheer mag na lang wachten honderden damherten op eiland de Haringvreter in het Veerse Meer afschieten. De alsmaar uitdijende hertenpopulatie gaat ten koste van de de natuur, aldus Staatsbosbeheer.

De damherten zijn afstammelingen van een groepje dieren dat een particulier in 1984 naar het eiland bracht. Sinds 2000 nam het aantal sterk toe. De afgelopen twee jaar verdubbelde het aantal bijna van 275 naar ruim 500 exemplaren. Staatsbosbeheer wil dat aantal zo snel mogelijk terugbrengen naar 150 herten.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Vlissingse strandbeheerder Albert Dijkstra aan de kant gezet. ‘Ik heb er niet van geslapen’
    PREMIUM

    Vlissingse strandbe­heer­der Albert Dijkstra aan de kant gezet. ‘Ik heb er niet van geslapen’

    VLISSINGEN - Na twee generaties waakt er vanaf dit voorjaar geen Dijkstra meer over de Vlissingse stranden. Per 1 april geeft de gemeente het beheer en de bewaking over aan de Stichting Strandexploitatie Veere. De functie van Albert Dijkstra, strandbeheerder voor Vlissingen, komt te vervallen. Ook de veertien strandwachten die tijdens het toeristenseizoen worden ingezet, moeten mogelijk op zoek naar een andere zomerbaan.