Volledig scherm
Taart voor een honderdjarige. © Jaap van der Doelen

Honderd Zeeuwse honderdjarigen

VLISSINGEN - Zeeland telde op 1 januari van dit jaar precies honderd honderdjarigen. Dat blijkt uit een analyse van CBS-cijfers door LocalFocus.

Naar verhouding heeft Zeeland veruit de meeste eeuwelingen van alle provincies: 26 per 100.000 inwoners. Drenthe komt nog het dichtst in de buurt met 16 per 100.000 inwoners, gevolgd door Groningen (14 per 100.000 inwoners). Op Flevoland zijn dat er slechts 5.

Zeeland heeft in absolute aantallen meer honderdjarigen dan Friesland (93), Drenthe (80), Groningen (80) en Flevoland (20).

Het aantal Zeeuwse honderdjarigen is redelijk stabiel. Begin 2015 waren het er 101, in 2016 92 en begin vorig jaar 94.

Binnen Zeeland telt de gemeente Middelburg de meeste eeuwelingen: 16. Afgezet tegen het aantal inwoners zijn ze juist op Noord-Beveland en in de gemeente Sluis het sterkst vertegenwoordigd. In de gemeente Reimerswaal is slechts één inwoner de honderd gepasseerd; in de gemeenten Kapelle en Tholen zijn dat er twee.

Landelijk gezien is het aandeel honderdjarigen op Noord-Beveland ook opvallend. Alleen op Schiermonnikoog zijn het er verhoudingsgewijs (veel) meer. Sluis staat op de derde plaats van de in totaal 380 gemeenten.

Onder de 2.180 honderdjarigen in Nederland zijn slechts 323 mannen. Dat betekent dat 85 procent vrouw is. Dat komt precies overeen met de verdeling in Zeeland, waar 15 mannen en 85 vrouwen honderd jaar of ouder zijn.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’
  PREMIUM
  Reportage

  Mariniers willen geen verkering met Zeeland: ‘Het ligt niet aan jou. Het ligt aan ons’

  DOORN - Ruim twee uur rijden is het, van Vlissingen naar Doorn. Moet je nog hopen dat er geen files zijn, anders komt er zó een half uur bij. En toch: ,,Die reistijd naar Vlissingen is echt het punt niet”, zegt de marinier met de blonde kuif die net buiten het kazerneterrein wat rekoefeningen doet. Hij klinkt enigszins verbeten. Alsof een marinier zich daardoor zou laten tegenhouden! ,,Ik ken genoeg mariniers die ver moeten rijden om naar hun standplaats te komen. Twee, drie uur. Jawel. En ‘s avonds weer terug. Láchend. Echt.”
 2. Dodelijk coronavirus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’
  PREMIUM

  Dodelijk coronavi­rus laat familie Blok niet los: ‘Ons avontuur zit er helaas nog niet op’

  OOST-SOUBURG - De boodschappen hoeven niet meer aan de voordeur te worden gehangen, de mondkapjes mogen af. De verplichte quarantaine van de familie Blok uit Oost-Souburg zit er op, het avontuur nog lang niet. Van opluchting is nog geen sprake. ,,Hoe reageren mensen als ik moet kuchen in de supermarkt? Raken ze dan in paniek?”, is een van de vragen waar Henry Blok nog mee worstelt. ,,Ik hoop niet dat mensen keihard wegrennen als ze me zien.”
 3. Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslankte optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelftal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’
  video

  Paerehat durft het wél aan, alsnog afgeslank­te optocht: ‘Alsof je naar een jeugdelf­tal kijkt terwijl je kaarten had voor Ajax’

  ‘s-Heerenhoek - Terwijl Sas van Gent de optocht verplaatst, durft ‘s-Heerenhoek het wél aan. Paerehat gaat het feestje niet afblazen. Van uur tot uur houden ze het weerbericht in de gaten. Als blijkt dat de wind niet gaat liggen, besluit carnavalsvereniging De Koenkelpot op het laatste moment alsnog alle grote wagens te schrappen. ,,Het voelt alsof je naar een jeugdelftal kijkt, terwijl je kaarten had voor Ajax”, zegt toeschouwer Rinus.