Wilde eend met kuikens
Volledig scherm
PREMIUM
Wilde eend met kuikens © Jelle de Jong

Hoeveel eendenkuikens ziet u zwemmen? Afname populatie reden voor telling

VLISSINGEN - Het oogt schattig in deze tijd van het jaar. Moeder eend voorop. In haar kielzog een hele rits pluizige peddelaartjes. De ene dag zie je er vijf, de dag daarop nog drie, weer een dag later heeft moeder eend nog maar één kuiken te beschermen. Of geen.

Zo dramatisch verloopt het voorjaar voor de Wilde Eend maar al te vaak. Op nationale schaal is de populatie eenden de afgelopen dertig jaar met één derde afgenomen. Globaal komt dat neer op enkele honderdduizenden vogels minder. Momenteel zijn er nog 200.000 tot 300.000 broedparen en 600.000 tot 800.000 individuele vogels. 

Weinig gegevens over Zeeuwse wateren

De sterke afname van het aantal was voor de vereniging Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland reden om het jaar 2020 uit te roepen tot het jaar van de Wilde Eend. Dat houdt in dat er extra onderzoek wordt gedaan. Zeeland krijgt daarbij speciale aandacht omdat er relatief weinig gegevens zijn over de Wilde Eend in de Zeeuwse wateren. Het provinciebestuur heeft opdracht gegeven voor aanvullend onderzoek.

Erik Kleyheeg, senior-onderzoeker en eendenexpert bij Sovon, roept alle Zeeuwen op dit voorjaar mee te doen aan een grootschalige telling van de kuikens van de Wilde Eend. 

  1. Coronacrisis slaat toe als een neutronenbom in Walcherse kustplaatsen

    Coronacri­sis slaat toe als een neutronen­bom in Walcherse kustplaat­sen

    DOMBURG - Zeker tien procent van de bedrijven aan de Walcherse kust die actief zijn in de horeca en detailhandel is voor het einde van dit jaar failliet. Dat is de verwachting van Frans Provoost van accountantskantoor WEA Zuidwest en Hans Rijkse van Rijkse accountants & adviseurs. Rijkse denkt zelfs aan tien tot vijftien procent. Ze wijzen er wel op dat bij een tweede corona-uitbraak die inschatting waardeloos is. ,,Want dan wordt het echt een bloedbad.”