Volledig scherm
Onnodig voor rood. © PZC

Hier sta je in Zeeland het langste onnodig voor een rood verkeerslicht (video)

TERNEUZEN - Waar sta je onnodig lang voor een verkeerslicht te wachten? De oproep van deze krant leverde tientallen reacties op. Automobilisten noemden Terneuzen het vaakst, fietsers Vlissingen.

Terneuzen
"Vroeger gebeurden hier heel veel ongelukken", zegt Ingeborg Bijvank van de fietsenzaak op de hoek Axelsestraat-Zuidlandstraat in Terneuzen. "De verkeerslichten zijn echt een verbetering", vindt ze. Niet iedereen is tevreden. Het kruispunt Axelsestraat, Dokstraat, Zuidlandstraat wordt het meest genoemd door lezers als plaats waar je onnodig lang voor rood staat te wachten.

"Echt een drama." "Duurt soms twee minuten voordat je groen krijgt." "Door de woonwijken rijden is soms nog sneller." Opmerkelijk was het commentaar dat veel rijschoolhouders in Terneuzen tegen het plaatsen van de verkeerslichten waren. "Dit was een punt om hun leerlingen te leren een drukke weg op te rijden of over te steken.""

De vele ongevallen dwong de gemeente na te denken over het veiliger maken van het kruispunt. Voor een rotonde was geen plaats, dus kwamen er verkeerslichten. Geduld is ook hier een schone, maar vooral veilige zaak. De gemeente heeft de verkeerslichten zo afgesteld dat steeds maar één rijrichting groen licht heeft. Wie linksaf slaat hoeft niet te wachten op tegemoetkomend verkeer. In de weg zijn lussen gemaakt die auto's én fietsen detecteren. Iedereen moet dus keurig zijn beurt afwachten.

Middelburg en Goes
De verkeerslichten op de doorgaande route Schroeweg - Groene Woud in Middelburg en op het drukke kruispunt Buys Ballotstraat - Patijnstraat in Goes worden vaak genoemd. Op beide plaatsen speelt een spoorwegovergang de doorstroming van het verkeer parten.

In Middelburg komt nog een brug bij. Rob Vermeer van de gemeente Middelburg legt uit dat de verkeerslichten op de route gekoppeld zijn. Ogenschijnlijk kan op het kruispunt waarvoor je staat te wachten niets aan de hand te zijn. "Maar een kruispunt verderop, buiten je eigen gezichtsveld, kan wel van alles gebeuren waardoor we het verkeer moeten tegenhouden", zegt Vermeer.

Vlissingen
Niet alleen automobilisten klagen. In Vlissingen ergeren fietsers zich aan de verkeerslichten op de kruispunten Paul Krugerstraat - Scheldestraat en bij de Keersluisbrug. Fietsers hebben het idee dat auto's meer tijd krijgen dan zij om over te steken. Volgens de gemeente zijn in de verkeersregelinstallatie alle rijrichtingen en verkeersdeelnemers als gelijkwaardig afgesteld.

Op een uitzondering na: het openbaar vervoer. Als een bus nadert, gaat het licht op groen. Juist over deze kruispunten gaan veel bussen van Connexxion en dat leidt tot langere wachttijden voor de weggebruikers uit andere richtingen.

Schouwen-Duiveland
Motorrijders hebben zo hun eigen sores. Op de N59 op Schouwen-Duiveland signaleren de detectielussen niet dat een motor staat te wachten. Het licht blijft rood.

Hetzelfde meldt een motorrijder over de Nieuwe Vlissingseweg, tussen Middelburg en Vlissingen: "Als je in de avond alleen op die weg rijdt, kun je wachten tot je een ons weegt.. maar er staat wel een flitser dus doorrijden wordt hem ook niet."

West-Zeeuws-Vlaanderen
In één deel van Zeeland hebben ze geen problemen met verkeerslichten. Sinds de openstelling van de nieuwe N61 staat niemand in West-Zeeuws-Vlaanderen meer bij een kruising voor een rood licht. Kruisingen op de doorgaande wegen zijn vervangen door rotondes.

Zie onder een kaartje met de meest genoemde plekken in Zeeland (gebruik je de app, klik hier)

Niets vervelenders dan onnodig lang wachten voor een rood stoplicht, zonder dat er verder verkeer is op een kruispunt of oversteekplaats.