Sam Groothedde van de Kinderkooktuin maakt zijn 'sushi in een bootje' af.
Volledig scherm
Sam Groothedde van de Kinderkooktuin maakt zijn 'sushi in een bootje' af. © Ruben Oreel

Het winnende hapje is... de Bietenrol van de Radarschool

MIDDELBURG - En de winnaar is...de bietenrol van team Radarschool.  Ze namen deel aan het project YammyYammy, dat kinderen gevarieerder en gezonder moet leren eten. Het winnende hapje komt straks bij Agrimarkt en Landwinkels te liggen in een 'YammyYammy-schap'.

Deelnemende kinderen tussen de 8 en 16 jaar mochten de keuken van scholengemeenschap Nehalennia in Middelburg gebruiken om hun zelfbedachte hapjes te laten zien. Dat gebeurde in teams. Elk team werd begeleid door een kok. 

Na maandenlange voorbereiding mochten ze vrijdag hun gerechten laten beoordelen. De veelgeprezen bietenrol kwam op 1, op twee een wrap van team Pontes Pieter Zeeman. Niet in de prijzen gevallen, maar wel noemenswaardig was de 'kapiteinsknop' van de Kinderkooktuin uit Oosterland: een cakeje in de vorm van een Zeeuwse knop met cream cheese en babbelaarkruim. Het team bleef in maritieme sferen met 'sushi in een boot', een compositie van rijst, groenten en zeewier. 

Pompoenkroket

Team Nehalennia kwam met een bruinebonencrème, gebaseerd op het sprookje Japie en de bonenstaak. Het team van Foodlab Scalda had een pompoenkroket bedacht en rode aardappelchips uit de oven. De pompoenkroket viel, hoe bijzonder ook, af omdat hij gefrituurd was. En gezond eten was waar de hele wedstrijd om draaide. Al met al leverde het project genoeg inspiratie op voor restaurants die worstelen met de vraag: hoe zetten we onze jonge gasten iets anders voor dan kip, patat en appelmoes. 

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bedacht het programma Jong leren eten, om kinderen een betere en breder ontwikkelde smaak te geven. Vanuit Zeeland haakte de Zilte Academie Zeeland op het project in met YammyYammy. In november komt er een wedstrijd kinderstamppotten, in december kerstmenu's voor kinderen.

Kok Kees Visser uit Zierikzee met team Radarschool, dat de kookwedstrijd won met de 'bietenrol'.
Volledig scherm
Kok Kees Visser uit Zierikzee met team Radarschool, dat de kookwedstrijd won met de 'bietenrol'. © Ruben Oreel
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement