Volledig scherm
IPTCBron ruben oreel drukke activiteiten bij de strooiopslag waterschap grijpskerke© ruben oreel

Het waterschap gaat gewoon strooien: ‘PFAS in strooizout? Dat interesseert me niks!’

MIDDELBURG - Schadelijke stoffen in strooizout? Marien Weststrate, hoofdverantwoordelijke voor de waterschapswegen in Zeeland, ligt er bepaald niet wakker van. ,,Dat interesseert me niks. Wij strooien gewoon door!” 

Volledig scherm
Marien Weststrate. © Mechteld Jansen

Nederland is sinds enige tijd in de greep van PFAS, een verzamelnaam voor giftige stoffen die door toedoen van de mens in het milieu zijn gekomen. Door te hoge waarden in grond, liggen bouwprojecten stil. Ook in strooizout zouden de PFAS-normen te hoog zijn, waarschuwde leverancier De Nederlandse Zoutbank vorige week in De Telegraaf. Daardoor zou de gladheidsbestrijding in gevaar komen.

Waterschap Scheldestromen, met 4000 kilometer aan wegen één van de grootste wegbeheerders van Zeeland, laat zich door dit nieuws niet van de wijs brengen. ,,Ik laat de verkeersveiligheid absoluut niet in het geding komen. Zeker zolang grote schepen van de minister nog op de Westerschelde mogen ontgassen, zou het hypocriet zijn om hier niet te strooien vanwege PFAS.”  

Voor zover Weststrate weet, wordt het zout van het waterschap ook niet aan een extra onderzoek onderworpen. ,,Volgens mij is het fake news.” 

Overigens wordt de aanwezigheid van PFAS in wegenzout uitgesloten door de belangrijkste Europese vacuümzout- en steenzoutproducenten. Volgens Eurosalt, de grootste leverancier van strooizout in Nederland, is het zout afkomstig uit aardlagen die miljoenen jaren geleden zijn gevormd en er daarom geen door menselijk handelen veroorzaakte verontreinigingen in voorkomen.